11. 6. 2021 | Mladina 23 | Konzum
Na rimski stolici
Zanoodle, Ljubljana
Praženi riž
Bistro Zanoodle
Rimska cesta 21, Ljubljana
Tel.: 040 564 899
Zanoodle je bistro dnevnega tipa, kjer ste dobrodošli od ponedeljka do petka od 11. do 18. ure.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
11. 6. 2021 | Mladina 23 | Konzum
Praženi riž
Ganache
Bistro Zanoodle
Rimska cesta 21, Ljubljana
Tel.: 040 564 899
Zanoodle je bistro dnevnega tipa, kjer ste dobrodošli od ponedeljka do petka od 11. do 18. ure.
Ambient:
če nisi ravno fan ulične prezence in če izpolnjuješ kriterije CPT, potem raje kot majave pručkice izberi sedeže v notranjosti
Napitki:
hišni vinar je Slavček, držijo še nekaj flaš Gordie in Keltisa; pivopije dobijo maistra ali unionca, fletne domače kombuče in ledeni čaji
Vegetacija:
brezmesne jedi so polnopravno integrirane v ponudbo in niso le zasilna cokla
Dostopnost:
na Rimsko cesto se je najbolje odpraviti s kolesom ali peš; za gibalno ovirane ni zaprek
Fino:
rezanci z gobami praženi riž s kozicami
Ne tako fino:
ti zunanji stolčki in mizice res niso za nikamor
Obilen odmerek zelenjavne nudlžupe stane 9, praženi riž z rakci in rezanci z gobami 9,5, ganache bele čokolade pa 6 evrov.
»Glej no, glej – tale becirk se je pa med arestom spremenil v nekakšen food court!« je med poganjanjem pedalov na prvi dan Dirke po Sloveniji sredi Rimske ceste pomislil glavni Konzumov inšpektorski planer. Nemudoma je sestavil ad-hoc ekipo popisovalcev in jo poslal pobrat vtise v bistro Zanoodle, najstarejšega od treh relativno frišnih in na pogled priljudnih, simpatičnih lokalčkov, posejanih okoli trgca pred študentskim servisom oziroma kultno, a globoko uspavano Pod lipo.
Zanoodle ne skriva, da gre za specifičen, urbani milenijski publiki namenjen obrat. Prvi dokaz za to je dizajn na vrata nalepljenega jedilnika, na katerem se vrstijo copywrittersko obdelana poimenovanja nekaterih jedi, kot so A mate mašrum?, Spicy bolanjez, There’s no sunshine where we’ve gone in Guten morgen porkland. Škoda (ali pa sreča, kakor za koga), da je piscu zmanjkalo navdiha in je druga ponudba predstavljena na bolj ali manj suhoparno tehničen način. Velja pa že na tem mestu omeniti, da se vsaj za velikega gobarja vrednim imenom skriva verjetno kar najboljša jed naše preverke: v veliki skledi postreženi domači široki rezanci se namreč kopajo v svilnato gladki kremasti omaki, ki je prežeta z resno dozo polnega umamijastega okusa, prestreljena z drobci indijskih oreščkov in opremljena z obiljem praženih gob. Na vrhu vsega tega je naložen osvežilno okisan motovilec, ki je najprej sprožil dvig skeptične obrvi, nato pa se je izkazal za nekakšen simpatičen aperitivo pred bogastvom gobastega nudlovja. Odlično!
Ko smo že pri bogastvu: v Zanoodlu je to količinski in kakovostni kvalifikator. Porcije so velike, ob morebitnem obisku se pripravi, da boš zmogel eno samo jed (še posebej, če je treba potem še nazaj na delovišče), okusi pa so močni in kompleksni. Ramenasta, popolnoma zelenjavna juha s kompaktnimi rezanci (in čičerko in kalčki in mlado čebulo in okisanimi kumarami) lahko gre mirne duše polagat roke s katerokoli resno mesno župo, raznolike plasti okusov – svežina zelišč, dimasta sladkost kozic, s kislino zmehčana ostrina rdeče čebule, zaznavna britev čilija – pa čakajo jedca v skledi perfektno hrustljavo ocvrtih zrnc praženega jasminovega riža. Sladica je bila ondan ena sama: ganache bele čokolade izgleda, kot da bi nastal pod patronatom krajevne skupnosti Razdrto, a se je podrtija sočnega ganacha, borovničevega coulisa, čokoladnega drobljenca in neidentificiranih belih stiroporčkov v ustih sestavila v odličen in prepričljiv kombo.
Edina resna zamera zanoodlovcem gre njihovemu vrtnemu pohištvu: tistega, ki je izbral pritlikave majave črne okrogle stolčke, bi dal za kazen najprej za uro in pol sedet na dotične vrtčevske pručkice, potem naj jih sam peš odnese na odpad, nato pa nabavi kaj bolj do hrbtenice prijaznega. Poskrbite tudi za goste, ne le za nudle!