IK, STA

 |  Politika

Zaposleni na STA od vlade pričakujejo takojšen začetek spoštovanja zakona

Sprejeta uredba o opravljanju javne službe STA v ničemer ne nagovarja ključnih vprašanj za obstanek in razvoj STA

Shod za svobodo medijev in neodvisnost Slovenske tiskovne agencije, ponedeljek, 3. maja 2021

Shod za svobodo medijev in neodvisnost Slovenske tiskovne agencije, ponedeljek, 3. maja 2021
© Gašper Lešnik

Predstavniki zaposlenih na Slovenski tiskovni agenciji (STA) so v odzivu na danes sprejeto uredbo o opravljanju javne službe STA ocenili, da ta v ničemer ne nagovarja ključnih vprašanj za obstanek in razvoj STA. Namesto tega odpira nova vprašanja o avtonomiji agencije, državljani pa bodo dobili manj kakovosten javni servis, so opozorili.

Predstavniki zaposlenih na STA so pričakovali, da bo danes sprejeta uredba po petih mesecih neizvrševanja zakonskih obveznosti financiranja javne službe STA v prvi vrsti urgentno rešila to za obstoj STA ključno dejstvo.

Uredba namesto tega po njihovi oceni odpira nova vprašanja, ki zadevajo opravljanje javne službe in avtonomijo agencije, razmerja med javnimi in tržnimi prihodki ter obveznostmi poročanja, ki so že v celoti urejena v zakonu o STA.

Čeprav ima STA že vzpostavljen nadzorni svet, ki ga je imenoval DZ, bo zdaj o izpolnjevanju zakonskih obveznosti dejansko odločal kar direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Uredba je bila sprejeta tudi ob odsotnosti vsakršnega dialoga in soočenja argumentov ter tik pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU, so še izpostavili v sporočilu za javnost, pod katerega so se podpisali uredniški kolegij, svet delavcev, zastopstvo uredništva in sindikat novinarjev STA.

Kot so opomnili, STA vsa leta po sprejetju zakona o STA kakovostno in celovito opravlja javno službo obveščanja javnosti, kot ji jo nalaga zakon. To so sproti pripoznavali tako člani nadzornega sveta kot pristojnih delovnih teles v državnem svetu in DZ, so še izpostavili.

"Javna služba se ne meri zgolj po obsegu, ampak predvsem po kakovosti javnega servisa. In uredba v ničemer ne dviguje ravni obstoječe kakovosti izvajanja javne službe ali k njej bistveno prispeva."

"Javna služba se ne meri zgolj po obsegu, ampak predvsem po kakovosti javnega servisa. In uredba v ničemer ne dviguje ravni obstoječe kakovosti izvajanja javne službe ali k njej bistveno prispeva," so ocenili.

"Poleg tega, da STA že zdaj zagotavlja na podlagi zakona predpisane javne vsebine, je v celoti spregledano tudi dejstvo, da je STA v letih po uveljavitvi zakona obveznim vsebinam iz naslova javne službe dodala še celo vrsto drugih, prosto dostopnih spletnih vsebin s področja znanosti, kulture in najpomembnejših aktualnih dogajanj ter druge sodobne tehnološke storitve - brez uredbe, brez dodatnega plačila s strani države, pač pa z željo STA po aktualnem obveščanju splošne javnosti," so zapisali.

Vsebina uredbe, ki po oceni predstavnikov zaposlenih na STA v ničemer ne nagovarja ključnih vprašanj za obstanek in razvoj STA, gre v smeri, da bodo državljanke in državljani dobili manj kakovosten javni servis, agencija pa bo iz razvojnega zagona potisnjena v stagnacijo in na raven, ki jo je že davno presegla.

Zaposleni na STA od vlade v prvi vrsti pričakujejo takojšen začetek spoštovanja zakona o STA in sedmega protikoronskega zakona, ne pa postavljanja novih in novih pogojev, ki za finančno izčrpano STA in zaposlene ne pomenijo nič dobrega.

Sindikat novinarjev: Vladna uredba je nezakonita

Vladna uredba o opravljanju javne službe STA je tudi po oceni Sindikata novinarjev Slovenije nezakonita ter posega v uredniško in upravljavsko avtonomijo STA. Uredba pomeni uresničevanje politično motiviranega cilja aktualne vlade, to je podreditev javnega servisa in uničenje njegove uzakonjene neodvisnosti, so zapisali.

Kot so spomnili, v sindikatu že od novembra lani z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje, povezano s financiranjem javne službe STA. Vlada kljub dvema zakonoma, ki ji nalagata to obveznost, ter številnim pozivom domače in tuje strokovne in splošne javnosti že več kot 160 dni ne financira javne službe. S tem ogroža delovanje STA, izvajanje javne službe ter socialno varnost okoli 100 sodelavcev STA in njihovih družin, so opozorili v sporočilu za javnost.

"Vlada je tako znova poiskala obvod, s katerim se poskuša izogniti izvrševanju zakona o STA in sedmega protikoronskega zakona."

Vladna uredba o opravljanju javne službe STA po oceni sindikata ne prispeva k rešitvi problema, ampak ga le še poglablja, saj posega v z zakonom urejene vsebine in na novo ureja med drugim obveznosti poročanja in tudi nadzorne pristojnosti. "Vlada je tako znova poiskala obvod, s katerim se poskuša izogniti izvrševanju zakona o STA in sedmega protikoronskega zakona," so zapisali.

Vlado pozivajo, da z uredbo zgolj določi način izplačila za opravljeno javno službo STA na podlagi obeh zakonov in da ne posega v veljavno zakonsko ureditev delovanja agencije in nadzora nad njenim poslovanjem.

V sindikatu novinarjev ob tem izražajo podporo zaposlenim na agenciji in ponujajo pravno pomoč pri zagotovitvi avtonomije STA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.