IK, STA

 |  Politika

Janša ne želi, da mu sodijo v Ljubljani

Predsedniku vlade in SDS izločitev sodnikov ni uspela, obramba zdaj ne želi sojenja v Ljubljani

Janez Janša na sodišču

Janez Janša na sodišču
© Borut Krajnc

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik ni ugodil zahtevi premierja Janeza Janše po izločitvi članov zunajobravnavnega senata, ki mora odločiti o ugovoru na obtožnico v zadevi Trenta, poroča Dnevnik. Janševa obramba pa zdaj izpodbija krajevno pristojnost sodišča, saj ne želi, da bi Janši sodili v Ljubljani.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so za Dnevnik potrdili, da je predsednik sodišča Marjan Pogačnik po dalj časa trajajočih težavah z vročanjem sodne pošte predsedniku vlade Janezu Janši odločil o zahtevah za izločitev članov zunajobravnavnega senata v zadevi Trenta. Zahtevam za izločitev sodnikov zunajobravnavnega senata ni bilo ugodeno, so pojasnili na sodišču.

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča ni ugodil zahtevi Janeza Janše in njegovega odvetnika Francija Matoza po izločitvi članov zunajobravnavnega senata, ki mora odločiti o ugovoru na obtožnico v zadevi Trenta. Obramba zdaj želi, da Janši ne bi sodili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Zunajobravnavni senat, ki tako ostaja nespremenjen, mora odločiti o ugovorih obrambe na obtožnico. Če ugovori obrambe ne bodo uspešni, bo sodišče spis lahko dodelilo sodniku, ki bo nato razpisal sojenje. Če bo senat ugovorom pritrdil, pa obtožnica ne bo postala pravnomočna in sojenja ne bo, še poroča Dnevnik.

Po neuradnih informacijah časnika pa Janševa obramba zdaj izpodbija še krajevno pristojnost ljubljanskega okrožnega sodišča in ne želi, da bi Janši sodili na ljubljanskem okrožnem sodišču. O tem bodo odločali vrhovni sodniki.

Tožilstvo je sicer obtožnico vložilo oktobra lani, nanaša pa se na domnevno sporne posle z zemljišči v Trenti. Janši očitajo zlorabo položaja ali pravic, med obdolženimi pa sta tudi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar.

Po vložitvi obtožnice je obramba podala ugovore na obtožnice, nato pa sta Janša in njegov odvetnik Franci Matoz zahtevala izločitev članov zunajobravnavnega senata.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.