Oštro..si

 |  Družba

Je Slovenija po precepljenosti res nad evropskim povprečjem?

"Podatki o precepljenosti kažejo, da je Slovenija nad evropskim povprečjem," je dejal poslanec SDS Danijel Krivec

Cepljenje maturantov v vojašnici v Kranju

Cepljenje maturantov v vojašnici v Kranju
© Luka Dakskobler

Poslanec SDS Danijel Krivec je v obrambi premierja dejal, da je Slovenija po precepljenosti proti covidu-19 nad evropskim povprečjem.

"Podatki o precepljenosti kažejo, da je Slovenija nad evropskim povprečjem," je na 76. izredni seji državnega zbora, kjer so razpravljali o ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše, dejal poslanec SDS Danijel Krivec. To je eden od argumentov, s katerim se je odzval na očitke opozicije, da Janša v vlogi zdravstvenega ministra ni zagotovil zadostne količine cepiv proti covidu-19.

V poslanski skupini SDS so v telefonskem pogovoru pojasnili, da se je Krivec v izjavi navezoval na podatke ECDC o precepljenosti. Dodali so še, da je treba pri ocenjevanju izjave upoštevati podatke "za nazaj" in da je "vse pojasnjeno na spletnem mestu stranke", kjer so 26. maja objavili poslančev govor o precepljenosti v državah članicah EU.

V Sloveniji je bilo po podatkih o precepljenosti v državah EU, ki jih je ECDC 25. maja objavil na svojem spletnem mestu, precepljenih 16,75 odstotka odraslih, kar je manj od 17,3.odstotnega evropskega povprečja. Pod povprečjem je bila Slovenija tudi po deležu odraslih, ki so prejeli vsaj en odmerek cepiva. V EU je bilo takih 39,27 odstotka odraslih, slovensko povprečje pa je bilo za 7,21 odstotne točke nižje.

Kje je trenutno Slovenija po precepljenosti v primerjavi s povprečjem EU in kako bi lahko v danih razmerah izboljšali precepljenost, preberite na neprofitnem spletnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.