IK, STA

 |  Svet

VIDEO: Množični protesti proti diskriminaciji LGBT+ oseb

Madžarska vlada bo danes glasovala o spornem zakonu, ki diskriminira istospolno usmerjene in transspolne osebe

Več tisoč ljudi je v ponedeljek zvečer pred poslopjem parlamenta v Budimpešti protestiralo proti vladnemu predlogu zakona, ki v veliki meri omejuje razpravo o vprašanjih, povezanih s skupnostjo LGBT+. Zakon naj bi poslanci potrdili še danes.

V skladu z minuli teden objavljenim predlogom bi bili v šolah prepovedani izobraževalni programi, katerih namen bi bil krepitev osveščenosti in informiranja glede skupnosti LGBT+. Zakon predvideva tudi prepoved knjig, filmov in drugih vsebin za otroke in najstnike, ki vključujejo spolne identitete, ki predstavljajo odklon od heteroseksualnosti, ter omembe možnosti spremembe spola.

Prepoved bi zajela tudi kakršnokoli oglaševanje, v katerem bi bilo istospolno usmerjeni ali transspolne osebe prikazani kot del normalnega življenja. Cilj spornega in diskriminatornega zakona je tudi preprečiti "pravico otrok do spolne identitete ob rojstvu".

Udeleženci protesta - po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jih je bilo okrog 5000 - so mahali z mavričnimi zastavami in zahtevali umik predloga, ki enači istospolno usmerjenost z nasiljem nad otroki.

Po mnenju organizacije Amnesty International, ene od organizatork protesta, udeležba "kaže, da številni ljudje na Madžarskem zavračajo homofobijo in transfobijo in poskus vlade, da širi sovraštvo".

Parlament bo še danes glasoval o zakonu in ga po pričakovanjih tudi potrdil, čeprav večina opozicijskih strank napoveduje bojkot glasovanja.

Madžarski parlament je že decembra lani potrdil vpis tradicionalne družine v ustavo in istospolnim parom de facto prepovedal posvojitve. Obenem so državljanom, ki so prestali operacijo za spremembo spola, onemogočili vpis novega spola v uradne dokumente.

jNQVQbYNO5c

U1IUci4u16k

mnH-hGDkzKM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.