DK, STA

16. 6. 2021  |  Svet

VIDEO: Izraelska vojska zjutraj z letali napadla tarče v Gazi

To je prvo večje nasilje med Izraelom in gibanjem Hamas po maju, ko je umrlo več sto ljudi

Izraelska vojska je danes zjutraj izvedla letalske napade na cilje v Gazi, potem ko so od tam nad Izrael prileteli zažigalni baloni, ki so zanetili okrog 20 požarov na jugu Izraela. To je prvo večje nasilje med Izraelom in gibanjem Hamas po maju, ko je umrlo več sto ljudi. Tokrat žrtev ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je sporočila, da so v odgovor na zažigalne balone, ki so povzročili požare na poljih, njihova lovska letala napadla vojaške objekte skrajnega palestinskega gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze. Zadela so vojaška oporišča Hamasa v Han Junisu in Gazi. Izrazili so pripravljenost na "vse scenarije, tudi obnovo sovražnosti proti nasilju z območja Gaze", poroča britanski BBC.

Tiskovni predstavnik Hamasa pa je na Twitterju sporočil, da bodo Palestinci nadaljevali "svoj pogumen upor in branili svoje pravice in svete kraje" v Jeruzalemu.

To so bili tudi prvi napadi izraelske vojske na območje Gaze, ki jih je odobrila nova izraelska vlada premierja Naftalija Beneta, ki je v nedeljo po 12 letih nasledila vlado Benjamina Netanjahuja.

Do napadov je prišlo, potem ko je več tisoč skrajnih judovskih nacionalistov izvedlo t. i. pohod zastav skozi stari del vzhodnega Jeruzalema z dovoljenjem Benetove vlade.

Izraelska policija je pred pohodom odstranila palestinske protestnike z njihove poti tudi s streljanjem z gumijastimi naboji. Pri tem je bilo ranjenih 30 palestinskih protestnikov, 17 pa so jih prijeli, poroča BBC.

Do napadov je prišlo, potem ko je več tisoč skrajnih judovskih nacionalistov izvedlo t. i. pohod zastav skozi stari del vzhodnega Jeruzalema z dovoljenjem Benetove vlade.

S pohodom so judovski nacionalisti obeležili obletnico "ponovne združitve" Jeruzalema po izraelski okupaciji vzhodnega dela mesta med šestdnevno vojno leta 1967. Pri tem so nekateri vzklikali "smrt Arabcem".

Izraelski zunanji minister Jair Lapid je kritiziral udeležence pohoda, ki so vzklikali rasistična in sovražna gesla. "Ne morem razumeti, kako lahko nekdo v roki drži zastavo in hkrati vzklika smrt Arabcem," je dejal. Nedopustno in sramotno je, da obstajajo skrajneži, za katere izraelska zastava predstavlja sovraštvo in rasizem, je dodal.

fC9_0PeJQXg

Ht8WyuRz-cw

D395K-H1eTU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.