Javno pismo

Spoštovani g. Janez Sodržnik, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

V vaši dolgoletni karieri javnega in športnega funkcionarja, med katero ste sedaj med drugim tudi na odgovorni in prestižni funkciji podpredsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, ste nedavno postali še član (na prvi pogled morda komu tudi »obskurnega«) Izvršnega odbora Športnega društva Trnovo.

Gre za ljubljansko športno-rekreativno društvo z več kot stoletno sokolsko tradicijo z dvorano in športnim parkom, na katerem se je družilo več generacij mladine in starejših ter se ukvarjalo z raznimi športi, park pa je izredno priljubljen tudi med prebivalci lokalne skupnosti, otroki in mladino. Po zaprtju tega do nedavno javnega prostora s strani vodstva društva pod paravanom epidemioloških ukrepov, poseku dreves, zasutju peskovnika in odstranitvi otroških igral, so se okoliški prebivalci, med katerimi so tudi številni člani društva, organizirali v Civilno iniciativo za ohranitev Športnega parka Trnovo. Pri tem se je odkrilo številna do sedaj uspešno prikrita dejstva in dokumente, ki nazorno pričajo o »grdih namenih in divji privatizaciji« tega nedvomno precej vrednega zemljišča – javnosti namenjene zelene oaze v samem središču Ljubljane; vodstvo društva je namreč že pred časom bolj ali manj v tajnosti ustanovilo by-pass podjetje Trnovček d.o.o., ki je v večinski lasti nekaterih članov ožjega vodstva društva in z njimi povezanih posameznikov, na katero je preneslo izvajanje gostinske dejavnosti v prej društvenem lokalu, kot piko na i pa je temu »svojemu« podjetju za dobo 99 let s podeljeno stavbno pravico neodplačno odstopilo tudi večji del društvenih zemljišč … Ker iskreno verjamemo, da vi s svojim ugledom ter javnimi in športnimi funkcijami, ki jih zasedate, ne glede na vaše teniško in morebitno drugo prijateljevanje s sedanjim predsednikom in člani ožjega vodstva društva ne delite njihove »vizije«(čeprav se je ravno na to pri utemeljevanju vaše kandidature skliceval njegov (do) sedanji predsednik Janez Ovsenik), vas kot funkcionarja in športnega kolega javno pozivamo, da zaradi svoje integritete in v dobro Športnega društva Trnovo nemudoma odstopite kot član njegovega izvršnega odbora ter o tem obvestite tudi člane društva in javnost.

Naj še dodamo, da je bil ob siceršnjem netransparentnem in negospodarnem vodenju društva tudi nedavni občni zbor društva nedemokratičen in nelegalen, kar enako velja tudi za vašo izvolitev za člana izvršnega odbora društva. Ob sklicu občnega zbora sta bili na primer predlagani le dve točki dnevnega reda, in to o finančnem poročilu društva za preteklo leto (brez objavljenih gradiv), o razširitvi dnevnega reda s predlogom imenovanja dveh novih članov izvršnega odbora, vključno z vami, pa so bili člani (vsaj tisti, ki jim je bil blagovoljno dovoljen vstop) seznanjeni šele na samem občnem zboru, predsedujoči pa navzočim ni dovolil nobene druge razprave, niti uvrstitve točke razno na dnevni red. Ob tem so bila ob in na samem zboru grobo kršena pravila o javnosti delovanja društev in njihovih organov, več članom je bilo tudi fizično onemogočeno sodelovanje na zboru, sklepi – vključno s tistim o vaši izvolitvi – pa so bili izglasovani z večino glasov, h kateri so bistveno prispevali tudi glasovi »sedanjemu vodstvu vdanih članov«, ki so glasovali po pooblaščencih; čeprav je članstvo v društvu, kot dobro veste, že po zakonu osebno, ob tem pa tudi sam statut društva glasovanje dovoljuje le na zboru navzočim članom.

Zato so tudi vsi sklepi tega občnega zbora neveljavni in bodo zoper njih člani društva in civilne iniciative sprožili ustrezne postopke, tako znotraj društva kot z uporabo drugih pravnih sredstev.

Vse to omenjamo še kot dodaten argument za poziv k vašemu častnemu odstopu.

Športni pozdrav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.