Izak Košir

 |  Mladina 24  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Poletna muzejska noč 2015

Poletna muzejska noč 2015
© Matija Pavlovec

Poletna muzejska noč, različna prizorišča po Sloveniji

19/06 od 18. do 24. ure

Letošnja že 19. Poletna muzejska noč bo posebna, saj kljub izjemnim zaslugam pri privabljanju širših množic v kulturne institucije prvič poteka brez podpore ministrstva za kulturo. V soboto, 19. junija, bo vrata odprlo 76 ustanov in kar 158 razstavnih prostorov, spominskih hiš, spominskih sob in sorodnih prostorov, kjer bodo brezplačno pripravili kar 297 posebnih dogodkov (odprtja razstav, otroške in družinske delavnice, koncerti, vodstva in drugi programi). Vsi tisti, ki radi sami raziskujete zgodovino in umetnost, pa si bodo lahko ogledali tudi vse razstave v prostorih, ki sodelujejo pri projektu. Celoten program je dostopen na spletu, obiskovalcem pa predlagajo, da pred obiskom posamezne ustanove na spletu preverite, ali je prišlo do kakšnih sprememb in ali veljajo kakšne posebne omejitve.

Popotnik + Tetameta, Kino Šiška, Ljubljana

18/06 in 23/06

Osemnajstega in 23. junija bosta v ljubljanskem Centru urbane kulture Kino Šiška v okviru niza brezplačnih večernih koncertov, poimenovanega Poletja v Šiški, potekala zanimiva nastopa. Prva bo (v petek, 18. junija) oder zavzela Tetameta, projekt ambientalne elektronske glasbe, ki skuša z zvoki sintetizatorjev priklicati ritme prihodnosti, obenem pa nas vrniti v preteklost. Drugi bo (v sredo, 23. junija) nastopil »stop pop« glasbenik Popotnik, ki je doslej izdal dve EP plošči in je reden gost na valovih Radia Študent. Ob lepem vremenu bosta nastopa na letnem vrtu kavarne Kina Šiška, v primeru dežja pa bo koncertno dogajanje ob veljavnih javnozdravstvenih zapovedih prestavljeno v veliko dvorano Kina Šiška.

Večer s Svetlano Makarovič, Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana

18/06 ob 20. uri

Pesnica Svetlana Makarovič in novinar Matej Šurc bosta prebirala odlomke iz svoje nove knjige Žlahtnožleht, ki je nekakšno nadaljevanje odmevne Luciferke. Napisala sta jo z obvezno asistenco nepogrešljivega mačka Kotika, izkupiček od prodaje knjige pa bo namenjen Radiu Študent. Na predstavitvi ju bo spremljal šansonjerski Mačji kalifat.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.