IK, STA

 |  Svet

»Samo tisti, ki ne marajo demokracije, pridejo na idejo, da bi spodkopali parlamente«

Madžarski premier Viktor Orban je pozval k omejitvi pooblastil Evropskega parlamenta

Viktor Orban, madžarski premier

Viktor Orban, madžarski premier, je zaradi nedemokratičnih prijemov pod drobnogledom evropskih institucij
© EPP / Flickr

Madžarski premier Viktor Orban je pozval k omejitvi pooblastil Evropskega parlamenta. Nacionalni parlamenti 27 držav članic EU bi morali imeti pravico ustaviti zakonodajne postopke v Evropskem parlamentu, če so bila po njihovem mnenju kršena področja nacionalnih pristojnosti, je dejal v svojem govoru v soboto v Budimpešti.

Po Orbanovem mnenju bi bilo treba okrepiti vlogo nacionalnih parlamentov. Ti bi po zgledu Parlamentarne skupščine Sveta Evrope morali imeti možnost odposlati svoje predstavnike v Evropski parlament, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Evropski parlament se je izkazal za slepo ulico v smislu izpolnjevanja kriterijev evropske demokracije," je dejal Orban, ki je govoril ob dnevu neodvisnosti, ko Madžari praznujejo odhod zadnjega sovjetskega vojaka iz države 19. junija 1991.

Proti Madžarski teče postopek po 7. členu pogodbe o EU zaradi očitanih kršitev temeljnih evropskih vrednot. 

Na Orbanove izjave se je na Twitterju odzval predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. "Samo tisti, ki ne marajo demokracije, pridejo na idejo, da bi spodkopali parlamente," je zapisal.

Proti Madžarski teče postopek po 7. členu pogodbe o EU zaradi očitanih kršitev temeljnih evropskih vrednot. Madžarska je sicer vložila pritožbo na Sodišče EU, s katero izpodbija uredbo o pogojenosti izplačila evropskih sredstev s spoštovanjem načel pravne države, ki je v veljavi od 1. januarja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.