Oštro.si

 |  Politika

Evropski delegirani tožilci delujejo le v svoji državi

Delo evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji začasno opravlja slovenski evropski tožilec Jaka Brezigar

Alenka Bratušek

Alenka Bratušek
© EU 2014 - EP

Poslanka SAB Alenka Bratušek je 7. junija v oddaji Studio City na nacionalni televiziji zatrdila, da neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev za Slovenijo ne bo imelo velikega pomena, saj bodo porabo evropskega denarja pri nas nadzirali drugi tožilci.

Po uredbi sveta EU o ustanovitvi evropskega javnega tožilstva so evropski delegirani tožilci v svojih državah pristojni za preiskavo, pregon in obsodbo storilcev, kadar gre za kazniva dejanja zoper finančne interese EU.

Svojih evropskih delegiranih tožilcev nista imenovali le Slovenija in Finska, toda na EJT imenovanje finskih predstavnikov pričakujejo v kratkem.

Trditev Alenke Bratušek, da bodo porabo evropskega denarja pri nas nadzirali drugi tožilci, ne drži.

Če država ne imenuje evropskih delegiranih tožilcev, njihovo vlogo začasno prevzame evropski tožilec iz iste države. V Sloveniji bo to vlogo opravljal Jaka Brezigar, ki je bil za evropskega tožilca imenovan lani.

Po pojasnilih službe za odnose z javnostmi EJT lahko evropski delegirani tožilci preiskujejo samo v državi članici, ki jih je nominirala, saj morajo dobro poznati pravosodni sistem države, kjer delujejo.

Trditev Alenke Bratušek, da bodo porabo evropskega denarja pri nas nadzirali drugi tožilci, ne drži.

Več o tem, kaj bo neimenovanje delegiranih tožilcev pomenilo za Slovenijo, si lahko preberite v prispevku nepridobitnega medija Oštro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.