Oštro.si

 |  Politika

Janša spet zavajal 

Tokrat o zasedanju ESS v mandatu njegove vlade

Janez Janša, predsednik vlade RS

Janez Janša, predsednik vlade RS
© arhiv Mladine

Predsednik vlade Janez Janša je na prvi seji strateškega sveta za socialno politiko 14. maja dejal, da so prejeli »neko obvestilo, da nekatere sindikalne centrale« izstopajo iz ESS. Navedel je, da je v zadnjem letu v okviru ekonomsko-socialnega sveta potekalo več sej, usklajevanj in pogajanj kot v prejšnjih šestih letih skupaj.

Štirinajstega maja je pet sindikalnih central obvestilo ESS o svojem izstopu oziroma odločitvi, da se ne bodo udeleževali nadaljnjih sej in sodelovali v delovnih teles sveta.

Podatki ESS kažejo, da je bilo v šestih letih pred nastopom te vlade vsaj 72 sej sveta več kot v času trenutne vlade.

Toda podatki ESS kažejo, da je bilo v šestih letih pred nastopom te vlade vsaj 72 sej sveta več kot v času trenutne vlade. Pri tem ni jasno, koliko sej so imela delovna telesa sveta, saj ta teh podatkov nima, v kabinetu predsednika vlade pa premierove izjave niso želeli »dodatno komentirati«.

Trditev predsednika vlade, da je bilo v mandatu aktualne vlade več sej ESS kot prej v šestih letih skupaj, ne drži.

Več o tem, kaj določa protokol vlade in socialnih partnerjev o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga, si lahko preberite v prispevku nepridobitnega medija Oštro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.