Oštro.si

 |  Politika

Ne, gospod premier, stopnja brezposelnosti ni nižja kot pred epidemijo

Predsednik vlade Janez Janša je trdil, da imamo v Sloveniji kljub epidemiji nižjo brezposelnost, kot smo jo imeli leta 2019, a podatki kažejo drugače

Janez Janša v intervjuju za TV Slovenija

Janez Janša v intervjuju za TV Slovenija
© RTVSLO

»Trenutno imamo v Sloveniji kljub epidemiji nižjo brezposelnost, kot smo jo imeli leta 2019,« je v intervjuju za TV Slovenija dejal predsednik vlade Janez Janša. Sklenil je, da torej vlada dela »nekaj prav«.

Po zadnjih dostopnih podatkih zavoda za zaposlovanje o stopnji brezposelnosti je bilo aprila brezposelnega 8,2 odstotka aktivnega prebivalstva oziroma 79.285 ljudi. Aprila 2019 je bilo po podatkih zavoda brezposelnih 7,6 odstotka aktivnih prebivalcev, torej je bila stopnja brezposelnosti pred dvema letoma za 0,6 odstotne točke nižja kot letošnjega aprila.

Zavod za zaposlovanje objavlja tudi neuradne dnevne podatke o gibanju brezposelnosti. Po tistih, ki so jih objavili 21. junija dopoldne, je bilo brezposelnih 71.759 ljudi. Ker zavod junija 2019 še ni objavljal neuradnih dnevnih informacij, je najbližji podatek, ki ga imajo, za 23. junij, ko je bilo 70.742 brezposelnih, to je 1017 manj kot dve leti pozneje.

Tudi primerjava brezposelnosti v prvem četrtletju obeh let kaže, da je bilo letos na zavodu za zaposlovanje prijavljenih več iskalcev zaposlitve. Stopnja brezposelnosti v prvem četrtletju leta 2019 je bila 8,3-odstotna, letos pa je bila za 0,7 odstotne točke višja oziroma skoraj 9-odstotna.

Brezposelnost poleg zavoda za zaposlovanje spremlja tudi statistični urad (Surs), kjer beležijo anketno brezposelnost. Kaj kaže primerjava trenutne anketne brezposelnosti s podatki iz leta 2019 in kaj glede gibanja brezposelnosti napoveduje urad za makroekonomske analize in razvoj preberite v prispevku nepridobitnega medija Oštro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.