Izak Košir

 |  Mladina 26  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura!

Izbor dogodkov

© Marcel Obal

#brazgotine #kemseks, Klub Tiffany, Ljubljana

04/07 ob 20. uri

Predstava Sandija Jesenika, ki jo je režiral Alen Jelen in je bila pred nekaj dnevi uprizorjena premierno, se dotika v skupnosti LGBT+ tabuizirane teme. V zgodbi že mladostniki med spolnimi odnosi posegajo po drogah, to pa pri večini vodi v zasvojenost. Kemseks postaja vse bolj priljubljen tudi v heteroseksualni populaciji. Odvisniki se kaj hitro znajdejo v začaranem krogu prepuščanja užitkom, ki jih občutijo pri kemseksu – tisto pozitivno, kar uporabniki pripisujejo drogi, sta povečan libido in sproščanje zavor v močni seksualni potenciranosti čutov. »Pozitivne in negativne izkušnje posameznikov smo vpletli v zgodbe, ki sobivajo z nami,« so zapisali avtorji predstave, v kateri igrata Rok Kravanja in Vid Klemenc. Še ena ponovitev predstave bo 29. julija v ljubljanski Galeriji Škuc.

Svet, kot ga vidi Roger Ballen, Galerija Jakopič, Ljubljana

Do 26/09

Roger Ballen, eden v svetu najbolj uveljavljenih umetniških fotografov s prepoznavnim in samosvojim avtorskim izrazom, se vrača v Galerijo Jakopič. V umetnikovem opusu zadnja leta opažamo izrazit in presenetljiv preobrat iz črno-bele fotografije v barvno, v opus vključuje instalacije, slike, risbe in video, to pa dela »balleneskno« estetiko še prepoznavnejšo. Svet, kot ga vidi Roger Ballen je njegova doslej največja razstava, lani jo je premierno predstavila pariška galerija Halle Saint Pierre.

Kamerat, festival delavskega filma, Hrastnik

02/07 & 03/07

Festival delavskega filma Kamerat, ki je hkrati poklon zasavski delavski in uporniški dediščini, je namenjen sinergiji delavstva in kulture. Na velikem platnu se bo zvrstilo 13 filmov domače in tuje produkcije z delavsko tematiko. V ospredju pa sta letos filma angleškega režiserja Kena Loacha Jaz, Daniel Blake in Medtem ko vas ni bilo. Posebnost Kamerata je v tem, da bodo filmi predvajani na lokacijah, povezanih z delavsko tematiko. Tako bodo ponovno oživeli rudniški rov, rudarska kopalnica (vašhava) in kompresorska postaja, ki so jih desetletja zasedali zasavski delavci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.