Peter Petrovčič

 |  Politika

Vlada nad zakonom

Janševa vlada igra zunaj pravil igre, napisanih v zakonodaji. To so zdaj spoznali tudi na tožilstvu, še posebej neimenovana evropska javna tožilca.

Neimenovana kandidata za delegirana tožilca evropskega javnega tožilstva Tanja Frank Eler in Matej Oštir nista uspela s tožbo zoper vladno odločitev, da ju v nasprotju s presojo strokovnih organov in enotnim mnenjem pravne stroke, preprosto ne imenuje. Ali to pomeni, da je vlada ravnala prav?

Vsaka oblast dela napake, namerne, nenamerne, preizkušajo meje zakonitosti in ustavnosti, postavljene v zakonih in ustavi. Tako pač je. A v državah, kjer se vsaj za silo upoštevajo minimalni pravni standardi, večino oblastnih napak, zagotovo pa vsaj najhujše med njimi, običajno popravi sodišče. Oblast pa se na po logiki najnižjega imenovalca pokesa in bolj ali manj vztrajno nadaljuje s preizkušanjem (zakonskih in ustavnih) meja. Žal je tako, da zgolj kaj več od tega pomeni, da dobimo oblast, ki jima dejansko ni povsem vseeno za svoje ljudstvo. Še bolj žalostno pa je dejstvo, da kar je manj od omenjenega minimuma spoštovanja prava, lahko označimo zgolj ko samodržstvo oblasti. In to se zdaj dogaja tudi v Sloveniji. Eden izmed lepih pokazateljev tega je tudi zelo preprost – (ne)imenovanje delegiranih tožilcev na evropsko javno tožilstvo, ki naj bi pod prste gledalo vladam držav članic EU, ko bodo delile milijarde namenjen okrevanju po epidemiji.

Neimenovana tožilca s tožbo namreč nista bila uspešna, ker o upravičenosti njune tožbe sodišče sploh ni moglo (in verjetno tudi ne bo moglo) presojati. Vlada se je namreč odločila, da jima preprosto ne bo vročila sklepa o neimenovanju in jima s tem odvzela pravico do pravnega varstva. Seveda lahko poskušata naprej z bolj ali manj ustreznimi pravni postopki, a namen vlade je jasen – postavila se je nad zakon. In še zdaleč ne prvič. Nespoštovanje sodnih odločb in brezsramno namerno izigravanje odločb ustavnega sodišča je postalo novi standard.

Slovenija je tako zdaj še edina država, ki ni imenovala svojih tožilcev na evropsko javno tožilstvo, saj je Finska glede tega že dosegla dogovor z EU. No, je tudi peščica držav, ki sploh ni pristopila k temu projektu za nadzor na korupcijo, med njimi sta seveda tudi Madžarska in Poljska.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.