IK, STA

 |  Politika

Tanja Fajon v Strasbourgu: »V času Janševe vlade se je ugled Slovenije žal zamajal«

Tudi evropski poslanci iz Slovenije danes v Evropskem parlamentu ostro proti Janši

Tanja Fajon danes v Strasbourgu

Tanja Fajon danes v Strasbourgu
© EU / EP

Medtem ko evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc trdno verjame, da vlada pod vodstvom Janeza Janše "zna in zmore" uspešno voditi Slovenijo in EU, predsednica SD Tanja Fajon opozarja na zmanjšanje ugleda Slovenije pod sedanjo vlado. Tudi Klemen Grošelj je glede predsedovanja pesimističen, čeprav še vedno upa, da se bo dobro izteklo.

"Želimo svobodo v najširšem pomenu in vladavino prava za vse. Želimo sodelovanje in želimo spoštovanje," je zatrdila Janševa strankarska kolegica Tomc (EPP/SDS).

Janši je zaželela, "da s svojimi izkušnjami in modrostjo pomagaš okrepiti sodelovanje, da s svojo vztrajnostjo vzpodbujaš k preseganju razlik in s predanostjo iščeš tisto, kar nas povezuje". "Srečno pri tem tvojem drugem predsedovanju, za katerega ne dvomim, da ga boste skupaj z vso ekipo opravili z odliko," je dodala. 

Tanja Fajon (S&D/SD) pa je izpostavila, da se je v času sedanje vlade ugled Slovenije "žal zamajal" ter da se premnogi sprašujejo "o naših vrednotah in evropski naravnanosti". Obenem je izrazila upanje, da bo državi in ljudem v prihodnjih mesecih vendarle "vrnjen ugled in ponos", ter Janšo pozvala, naj Slovenijo vrne "na pot odprtih, modernih, prijaznih in sposobnih držav".

Kolegom je sicer sporočila, "da dejanja in besede predsednika vlade ali posameznih ministrov niso tudi dejanja in stališča vseh naših ljudi", kar dokazujejo tudi raziskave javnega mnenja, po katerih "velikanska večina Slovencev ne podpira smeri, v katero danes drvi naša država". Zato danes "v Sloveniji vre" in ljudje zahtevajo spremembo, je še dodala.

Tudi Grošelj (Renew/LMŠ) je izrazil dvom, da večina Slovencev in tudi večina Evropejcev deli Janševo vizijo EU in njene prihodnosti. Tehnična narava tem predsedovanja tega ne more skriti, saj prihodnost ni pogojena zgolj s tehnično-tehnološkim napredkom, ampak predvsem z vrednotami, na katerih bo ta napredek temeljil.

Slovensko predsedovanje Svetu EU bo po besedah Grošlja "vsebinsko precej prazno", saj med pričakovanji ljudi in evropskimi vrednotami na eni strani ter izhodišči Janševe vlade "zeva velik prepad", ki "onemogoča napredek pri netehničnih, a ključnih vprašanjih, kot sta vladavina prava in svoboda medijev".

V dobro Slovenije in EU upam na predsedovanje, ki bo omogočilo napredek, a obenem pustilo čim manjši oziroma nikakršen ideološki pečat na EU in njeno prihodnost, je še poudaril poslanec in dodal, da "za Slovenijo to na žalost ne more pričakovati, lahko le upa na demokratično spremembo".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.