IK, STA

 |  Politika

Referendumska udeležba druga najvišja doslej

Večja, skoraj 58-odstotna, je bila le udeležba na referendumu leta 2007, ko so volivci zavrnili zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic 

Nedeljsko zmagoslavje v taboru PROTI

Nedeljsko zmagoslavje v taboru PROTI
© Borut Krajnc

Državna volilna komisija nadaljuje s štetjem glasovnic po nedeljskem referendumu, na katerem so volivci prepričljivo zavrnili novelo zakona o vodah. Po 99,97 odstotka preštetih glasovnicah se je še nekoliko okrepil odstotek tistih, ki so glasovali proti noveli. Udeležba je bila 46,15-odstotna.

Proti uveljavitvi novele je glasovalo 86,60 odstotka oz. 677.119 volivcev, s čimer so nasprotniki novele za skoraj še enkrat presegli potreben kvorum za njeno zavrnitev.

Za pa je po doslej preštetih glasovnicah glasovalo 104.793 oziroma 13,40 odstotka volivcev.

Referendumska udeležba je bila druga najvišja doslej. Večja, skoraj 58-odstotna, je bila le udeležba na referendumu leta 2007, ko so volivci zavrnili zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Ta referendum je potekal na isti dan kot drugi krog predsedniških volitev.

Na referendumu so volivci oddali 783.762 glasovnic, neveljavnih jih je bilo 1850.

Po nedeljskem referendumu bodo danes okrajne volilne komisije ugotavljale izid glasovanja po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje bo znan izid glasovanja po pošti iz tujine. Na uradne izide pa bo treba še počakati, saj bo Državna volilna komisija poročilo o izidu glasovanja predvidoma sprejela 7. septembra.

N8m5DYMFZhI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.