STA

19. 7. 2021  |  Politika

VIDEO: Ministrstvo izdalo dovoljenje za drugi blok nuklearke

Ministrstvo za infrastrukturo je družbi Gen energija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke v Krškem.

Ministrstvo za infrastrukturo je družbi Gen energija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke v Krškem. Po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Natančna lokacija še ni znana.

"Z energetskim dovoljenjem odpiramo najširšo možno javno razpravo, ne le na strokovni ravni, pač pa tudi med državljani," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Vrtovec.

Dodal je, da bo šele po doseženem družbenem konsenzu sledili nadaljnji postopki, kot so "umestitev v prostor, pridobivanje gradbenega dovoljenja, izbor dobavitelja in sama gradnja". "Natančna lokacija proizvodnega objekta bo določena šele s sprejetjem državno-prostorskega načrta," je dejal Vrtovec in dodal, da bo njena skupna električna moč na pragu 1100 MW, predvidena letna proizvodnja električne energije nekaj manj kot 9000 GWh, življenjska doba pa 60 let.

"Projekt je preveč pomemben, da bi ga prepustili različnim interesom," je poudaril Vrtovec. Spomnil je na afero z gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in dodal, da je bila ta šola predraga, da bi jo ponovili. "Zato želimo zagotoviti preglednost in predvsem odgovornost za vse sprejete odločitve," je dejal.

BetuIoJDqtc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.