DK, STA

 |  Svet

Vlade vohunile za aktivisti, novinarji, pravniki

Tarče vohunske programske opreme okoli 50.000 ljudi

© pixabay.com

Po četrtkovem razkritju, da so s pomočjo vohunske programske opreme iz Izraela vohunili za več kot sto novinarji in aktivisti, je več medijev včeraj razkrilo še obsežnejšo vohunsko akcijo.  Z vohunsko programsko opremo Pegasus, ki jo kupujejo predvsem vlade, so namreč povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov. Izraelsko podjetje je zavrnilo očitke kot lažne.

Izraelsko podjetje NSO Group in njegovo opremo Pegasus, ki med drugim omogoča vklop kamere in mikrofona na telefonu na daljavo ter zbiranja podatkov, sta bila pod drobnogledom medijev in raziskovalcev že vse od leta 2016, ko so raziskovalci očitali podjetju, da je pomagalo pri vohunjenju za disidentom v Združenih arabskih emiratih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Afero sta razkrila nevladna organizacija s sedežem v Parizu Forbidden Stories in Amnesty International v sodelovanju s konzorcijem mednarodnih medijev. V razkritju je navedenih več kot 50.000 telefonskih številk, so opozorili mediji, ki so v nedeljo objavili razkritje, med njimi The Washington Post, The Guardian in Le Monde. Pri tem sicer poudarjajo, da ni jasno, za koliko številkami so dejansko tudi vohunili.

Na seznamu je bilo med drugim 15.000 številk iz Mehike, med njimi domnevno tudi številni ubiti novinarji, še 300 jih je bilo iz Indije, med njimi politiki in vidnejši novinarji. Na seznamu so še novinarji ali sodelavci medijev AFP, The Wall Street Journal, CNN, The New York Times, Al Jazeera, El Pais, AP, Le Monde, Bloomberg, The Economist in Reuters, je poročal The Guardian.

Na seznamu so tako člani arabskih kraljevih družin, najmanj 65 podjetnikov, 85 aktivistov, 189 novinarjev in več kot 600 politikov in predstavnikov vlad, med njimi predsedniki vlad in ministri.

Washington Post je pisal, da so v forenzični analizi 37 telefonov na seznamu odkrili poskuse in uspešne vdore v naprave, med drugim pri dveh ženskah, ki sta bili blizu leta 2018 ubitemu savdskemu novinarju Džamalu Hašodžiju.

"Razsežnost je neprimerljiva s čimer koli, kar smo videli doslej," je za Al Jazeero dejal Bill Marczak, raziskovalec Citizen Laba, ki deluje pod okriljem univerze v Torontu. Dodal je, da je bilo ob prejšnjem razkritju vohunjenja na seznamu okoli 1400 oseb.

Večino telefonskih številk na seznamu jim še ni uspelo povezati z osebami, nekaterim medijem pa je uspelo identificirati več kot tisoč ljudi iz 50 držav. Na seznamu so tako člani arabskih kraljevih družin, najmanj 65 podjetnikov, 85 aktivistov, 189 novinarjev in več kot 600 politikov in predstavnikov vlad, med njimi predsedniki vlad in ministri. Večji del telefonskih številk so povezali z desetimi državami, med njimi tudi Madžarsko.

"Razsežnost je neprimerljiva s čimer koli, kar smo videli doslej."

Bill Marczak,
Citizen Lab

Na seznamu je bilo tako tudi več kot 300 madžarskih telefonskih številk, ki so jih povezali z novinarji, odvetniki, poslovneži in aktivisti. Točnega števila okuženih ali napadenih telefonov nimajo, pri forenzični analizi šestih napravah so pri treh potrdili okužbo s Pegasusom, pri dveh pa poskus okužbe.

Podjetje NSO Group je eno vodilnih na področju proizvajanja vohunske programske opreme, glavni produkt pa je ravno Pegasus. Podjetje programsko opremo prodaja predvsem državam po svetu, saj da obveščevalnim službam in policijam pomaga pri preprečevanju in preiskovanju terorizma in kriminalnih dejanj. Na sestanku s predstavniki podjetja je bil sicer lani ob obisku Izraela tudi premier Janez Janša, je spomladi poročal portal Oštro.

Združeni narodi in nevladne organizacije so v preteklih letih že večkrat opozorili, da se tovrstno vohunsko programsko opremo zlorablja za vohunjenje za novinarji, disidenti in aktivisti. Ravno v četrtek je raziskovalni laboratorij Citizen Lab, ki deluje pod okriljem univerze v Torontu, opozoril, da je izraelski proizvajalec programske opreme Candiru izkoriščal ranljivosti izdelkov Microsoft in Google ter omogočil vladam, da so vdrle v naprave več kot sto novinarjev, aktivistov in disidentov po celem svetu.

G7H9uo3j5FQ

a2BIYWHdfTE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.