IK, STA

19. 7. 2021  |  Politika

Hojs: »Na ustavnem sodišču so očitno poleg vrhunskih pravnikov tudi najboljši epidemiologi«

Ob seznanitvi glede presoje sodišča, da ni bilo izkazana nujnost omenjenih omejitev, je minister za notranje zadeve Aleš Hojs vprašal, kaj bi bilo za ustavno sodišče ustrezno merilo

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve RS

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve RS
© Borut Krajnc

Notranji minister Aleš Hojs je zatrdil, da bodo spoštovali odločbo ustavnega sodišča glede neskladnosti vladnih odlokov o omejevanju gibanja. Se je pa ob tem vprašal, kaj bi bilo za ustavno sodišče ustrezno merilo glede nujnosti omejitev. Pripomnil je, da so na ustavnem sodišču očitno "poleg vrhunskih pravnikov tudi najboljši epidemiologi".

Minister je v izjavi za medije ob robu podpisa pogodbe o izgradnji prostorov za notranje ministrstvo in policijo dejal, da z odločbo ustavnega sodišča še ni seznanjen.

Ob seznanitvi glede presoje sodišča, da ni bilo izkazana nujnost omenjenih omejitev, pa se je Hojs vprašal, kaj bi bilo za ustavno sodišče ustrezno merilo. "Kaj pa bi bilo nujno? Kdaj pa bi lahko to naredili? Koliko ljudi bi moralo umreti?" je vprašal.

"Nismo vsi tako veliki strokovnjaki, kot so na ustavnem sodišču."

Aleš Hojs, 
minister za notranje zadeve RS

Kot je pripomnil, so "na ustavnem sodišču poleg vrhunskih pravnikov tudi najboljši epidemiologi, tako da bodo že vedeli, kaj je prav". "Nismo vsi tako veliki strokovnjaki, kot so na ustavnem sodišču," je dodal.

Ustavno sodišče je namreč presodilo, da so bili vladni odloki o omejitvi gibanja in združevanja zaradi preprečevanja širjenja covida-19 v delu, v katerem so prepovedovali shode oz. jih omejevali na do 10 udeležencev, neskladni z ustavo, saj ni bilo izkazano, da bi bila takšna omejitev nujna.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.