DK, STA

20. 7. 2021  |  Politika

Odstopil državni sekretar Anže Erbežnik

Na ministrstvu za pravosodje je spadal v del ožje ekipe ministra Marjana Dikaučiča

Anže Erbežnik

Anže Erbežnik
© Uroš Abram

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Anže Erbežnik je manj kot mesec dni po imenovanju odstopil, so na ministrstvu za pravosodje za STA potrdili poročanje medijev. Vzrok za odstop za zdaj še ni znan. Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je za STA navedel, da "imata z Erbežnikom različne poglede glede vodenja resorja in vloge državnega sekretarja, zato je ta odstopil".

Erbežnik je na ministrstvu spadal v del ožje ekipe ministra Marjana Dikaučiča, ki je nasledil Lilijano Kozlovič po tistem, ko je ta odstopila zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Evropske institucije so od Slovenije zahtevale čimprejšnje imenovanje, premier Janez Janša pa je nedavno v evropskem parlamentu povedal, da bo vlada postopek končala do jeseni. Ali je Erbežnikov odstop povezan z nadaljevanjem zapletov pri imenovanju tožilcev, za zdaj ni jasno, poroča portal 24ur.

Predsednik republike Borut Pahor je sicer Erbežnika v drugem postopku imenovanja predlagal za ustavnega sodnika, vendar ga državni zbor ni potrdil. Prejel je 44 glasov. DZ je sicer zavrnil že tri kandidate za ustavnega sodnika. V prvem krogu Andraža Terška, ki je v DZ prejel 42 glasov, v tretjem postopku pa Janeza Kranjca, ki mu je zmanjkal en glas.

Včeraj je tudi Državnotožilski svet vlado pozval, naj o predlogih za imenovanje državnih tožilcev odloči v najkrajšem možnem času. Predsednica sveta Tamara Gregorčič je opozorila, da vlada zadržuje tudi odločanje o imenovanjih nekaterih državnih tožilcev. S tem po njenih besedah dodatno zaostruje kadrovsko problematiko na tožilstvih, zaradi česar imajo ta težave pri delovanju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.