IK, STA

 |  Svet

V Franciji zaradi vohunjenja sklicana izredna seja sveta za nacionalno varnost

Afera Pegasus

Francoski predsednik Emmanuel Macron je za danes sklical izredno zasedanje sveta za nacionalno varnost o vohunjenju s programsko opremo Pegasus, je sporočil tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal. S Pegasusom naj bi vohunili tudi za Macronom.

"Predsednik republike zelo pozorno spremlja zadevo in jo jemlje zelo resno," je Attal povedal za radio France Inter. Za danes dopoldne je sklical izredno zasedanje sveta za nacionalno varnost o "aferi Pegasus in vprašanju kibernetske varnosti", je še dejal po poročanju francoskih medijev.

"Predsednik republike zelo pozorno spremlja zadevo in jo jemlje zelo resno."

Gabriel Attal,
tiskovni predstavnik francoske vlade

Attal je spomnil, da Francija nadaljuje preiskave po razkritju, da so bile med potencialnimi tarčami vohunske programske opreme tudi Macronove telefonske številke.

V nedeljo je več svetovnih medijev razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v kateri naj bi z vohunsko programsko opremo Pegasus izraelskega podjetja NSO povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav. Med njimi naj bi bilo poleg Macrona tudi več francoskih novinarjev. Tožilstvo v Parizu je v torek sporočilo, da je odprlo preiskavo.

ph99uinr8Xg

vA4QOlCqxEw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.