Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 29  |  Družba  |  Intervju

»Novinarje imajo za talce«

Bojan Veselinovič, direktor STA

© Borut Krajnc

Bojan Veselinovič (1965) je novinarsko kariero začel leta 1988 kot radijski dopisnik iz Beograda. V devetdesetih je napredoval v urednika uredništva notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj Radia Slovenija ter nato v odgovornega urednika informativnega programa. Z nastopom prve vlade Janeza Janše je doživel prvi pretres. Ker je takratni koaliciji uspelo sprejeti zakon o RTVS, je tudi na Radiu prišlo do politično motiviranih zamenjav, zato je leta 2006 odšel na Dnevnik, kjer je postal notranjepolitični urednik. Čez tri leta, leta 2009, je bil prvič izbran za direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA), nato še leta 2016.

STA v Sloveniji za medije pomeni zaledno informacijsko infrastrukturo in Veselinovič jo je v zadnjih enajstih letih vodenja razvil v sodoben servis, ki svoje storitve ne prodaja le medijem, ampak tudi tujim veleposlaništvom ali podjetjem. A s tretjo vlado Janeza Janše je zdaj razvoj STA ogrožen, napad na STA pa je postala tudi osrednja zgodba slovenskega predsedovanja EU.

Ta teden je minilo 200 dni, odkar vam je vlada prenehala plačevati račune. Koliko časa še lahko vzdržite? 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.