DK, STA

 |  Politika

Prekinil delo parlamenta in odstavil premierja

Vladajoča stranka Ennahdha je potezo tunizijskega predsednika označila za državni udar

Kais Saied

Kais Saied
© AlQalamTV Tunisia

Tunizijski predsednik Kais Saied je v nedeljo prekinil delo tunizijskega parlamenta in odstavil premierja Hichema Mechichija. Vladajoča stranka Ennahdha je to potezo predsednika označila za državni udar. Ob odstavitvi premierja je na ulicah, kjer so čez dan potekali protesti proti vladajoči stranki, zavladalo veselje.

Saied je po izrednem srečanju v svoji palači za 30 dni prekinil delo tunizijskega parlamenta, kar mu v primeru "neposredne grožnje" dovoljuje tunizijska ustava. Ta mu namreč ne dovoljuje razpustitve parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V skladu z ustavo sem sprejel potrebne odločitve, da bi rešil Tunizijo, državo in Tunizijce," je ob tem Saied zapisal na Facebooku.

Odstavil je tudi premierja Mechichija, čigar kabinet se na to še ni odzval. Predsednik države je sporočil, da bo sam prevzel izvršilno oblast "ob pomoči" vlade. Dodal je, da bo on imenoval novega premierja.

V vladajoči stranki Ennahdha so obsodili predsednikovo odločitev. "To, kar dela Kais Saied, je državni udar proti revoluciji in proti ustavi. Člani Ennahdhe in Tunizijci bodo branili revolucijo," so zapisali.

Saied je po izrednem srečanju v svoji palači za 30 dni prekinil delo tunizijskega parlamenta, kar mu v primeru "neposredne grožnje" dovoljuje tunizijska ustava. Ta mu namreč ne dovoljuje razpustitve parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vidni član stranke, ki je želel ostati neimenovan, je za AFP dejal, da Saied stoji za protesti proti vladajoči stranki, ki so potekali čez dan. "Tudi mi lahko organiziramo velike proteste, da bi pokazali koliko Tunizijcev nasprotuje tem odločitvam," je dejal.

Čez dan se je na ulicah tunizijskih mest zbralo več tisoč ljudi, ki so vzklikali slogane proti Ennahdhi in premierju Mechichiju. Kritizirali so tudi odločitve vlade in njeno upravljanje s pandemijo covida-19. Protesti so potekali v prestolnici Tunis, kjer se je pred parlamentom zbralo več sto ljudi. Ljudje pa so prišli na ulice tudi v mestih Gafsa, Kairouan, Monastir, Sousse in Tozeur.

Protestniki so metali kamenje, na kar je policija odgovorila s solzivcem. Aretirala je več protestnikov, poškodovan pa je bil novinar.

Ljudje so predsednikovo odločitev, da prekine delo parlamenta in odstavi premierja, pozdravili s hupanjem in pirotehniko. V Tunisu jih je več sto kljub policijski uri, ki je namenjena zajezitvi novega koronavirusa, rajalo na ulicah.

za1j4zKf-IE

BSu-igvTcxE

UbV2auwHXs4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.