DK, STA

 |  Politika

Dve prijavi na novi razpis za delegirana tožilca

Prijavila sta se tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler, ki sta bila izbrana že na prvem razpisu

Ministrstvo za pravosodje je prejelo dve prijavi na ponovljeni razpis za evropska delegirana tožilca iz Slovenije, so za STA potrdili na ministrstvu. Da sta se prijavila tudi na novi razpis, sta sicer pred tem sama sporočila tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler, ki sta bila izbrana že na prvem razpisu.

Na pravosodnem ministrstvu so danes za STA sporočili, da so prejeli dve prijavi na razpis za delegirana tožilca za evropsko javno tožilstvo iz Slovenije, ki se je zaključil v ponedeljek.

Oštir in Frank Eler sta pred tem medijem potrdila, da sta se prijavila tudi na ponovljeni razpis. Državnotožilski svet (DTS) je njiju izbral že po prvem razpisu, a se vlada ni seznanila s predlogom, ampak je postopek razveljavila. Po videnju vlade bi moral namreč DTS predlagati po tri kandidate za vsako mesto, torej skupaj šest kandidatov, medtem ko je DTS predlagal samo dva.

Ministrstvo je nato objavilo nov razpis, glede na to, da so zdaj prejeli samo dve prijavi, pa ni jasno, kaj sledi. STA na odgovor še čaka.

Že v torek so na ministrstvu navedli, da si želijo in prizadevajo za konstruktivno sodelovanje vseh deležnikov za čim prejšnje imenovanje delegiranih tožilk oziroma tožilcev.

Državnotožilski svet, ki izbira med prijavljenimi kandidati in predlog posreduje vladi, je namreč ob objavi ponovljenega razpisa opozoril, da je ta nezakonit. Kot je sporočil, bi ob odsotnosti razlage zakonskih določb s strani sodišča s ponovnim odločanjem sledil vladni arbitrarni razlagi predpisov in s tem pritrdil njenemu nezakonitemu odločanju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.