STA

 |  Svet

»Mislim, da ne bomo priča novim zapiranjem«

Fauci kljub naraščanju števila okužb v ZDA ne pričakuje novega zapiranja

Direktor inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Anthony Fauci je v nedeljo napovedal, da se v državi obetata dodatna bolečina in trpljenje zaradi nadaljevanja pandemije covida-19, ker se številni Američani še vedno nočejo cepiti. Novega zapiranja v javnem življenju in gospodarstvu kljub temu ne pričakuje.

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo 35 milijonov ljudi, umrlo pa jih je več kot 613.000. V tednu dni do 30. julija je povprečje novih okužb na dan od tedna prej naraslo s 30.887 na 77.827. Povprečje smrtnih primerov pa je v istem času naraslo z 253 na 358 na dan.

Po podatkih Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so doslej v ZDA proti covidu-19 cepili 58 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let. Fauci je znova prosil vse Američane, ki tega še niso storili, naj se cepijo.

Kljub naraščanju primerov okužb pa Fauci ne pričakuje novih zapiranj v gospodarstvu. "Mislim, da ne bomo priča novim zapiranjem," je dejal na televiziji ABC. Sedaj naj bi bilo namreč cepljenih dovolj ljudi, da ne bo podobnega izbruha kot pozimi. Obenem pa je cepljenih premalo, da bi pandemijo premagali.

Večina novih okužb in smrti je med necepljenimi, a se lahko tudi cepljeni okužijo, čeprav imajo potem le blage simptome ali sploh ne. Raziskave pa so pokazale, da lahko prenašajo enako količino virusa kot tisti, ki se niso cepili. Zaradi tega je CDC priporočil, naj v zaprtih javnih prostorih nosijo maske tudi cepljeni.

Američani sicer počasi sprejemajo sporočilo, ki ga ponavljajo zdravstveni strokovnjaki in vlada. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Francis Collins je za CNN povedal, da je število cepljenj v zadnjih dveh tednih po ZDA naraslo za 56 odstotkov.

Louisiana, ki je imela v zadnjih 14 dneh največ primerov okužb na prebivalca, je v istem času doživela trikrat več cepljenj kot prej. Američani glede na javnomnenjske ankete tudi počasi dojemajo, da je "različica delta, ki je sedaj prevladujoča, bolj nevarna kot prejšnje, cepiva pa delujejo".

Jeyb4qoMrv4

Q0RY88bmcLw

NNczx8yH_zE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.