STA

11. 8. 2021  |  Svet

Prva guvernerka v zgodovini New Yorka

Newyorškega guvernerja, ki je odstopil po obtožbah o spolnem nadlegovanju, bo nasledila ženska

ss

Kathy Hochul
© NYS DEC / Flickr

Newyorškega guvernerja Andrewa Cuoma, ki je v torek po obtožbah o spolnem nadlegovanju napovedal svoj odstop, bo na položaju nasledila podguvernerka, 62-letna Kathy Hochul, ki bo s tem postala šele prva guvernerka v 233-letni zgodovini zvezne države New York.

Hochul je na položaju podguvernerke od leta 2015, pred tem pa je bila zvezna kongresnica. Tako kot Cuomo je tudi ona demokratka. Na njegovem položaju bo do decembra 2022, ko bi se sicer Cuomu iztekel tretji mandat.

Hochul se je rodila leta 1958 v Buffalu na severu države New York pri Niagarskih slapovih. Izvira iz delavske družine. Poročena je z nekdanjim zveznim tožilcem Williamom Hochulom, s katerim imata dva otroka.

Leta 1980 je diplomirala na univerzi Syracuse, pravo pa je dokončala na Katoliški univerzi Washingtona leta 1984. V Washingtonu je delala med drugim za nekdanjega demokratskega senatorja iz New Yorka Daniela Patricka Moynihana.

Kasneje je bila mestna svetnica v Hamburgu južno od Buffala, leta 2011 pa je osvojila posebne volitve v zvezni kongres, vendar je potem sedež izgubila že naslednje leto na rednih volitvah.

Velja za konservativno demokratko. Cuomo jo je leta 2014 povabil naj kandidira za podguvernerko, kar je sprejela ter skupaj z njim zmagala, uspeh pa je ponovila še leta 2018.

dvUEeRyju7U

Yywg460bbAE

7IRmlfIbnig

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.