LV, STA

 |  Družba

»Generalni direktor je prekoračil svoja pooblastila in pristojnosti«

V sindikatu novinarjev opozarjajo na nevaren precedens ob morebitni razrešitvi Natalije Gorščak

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
© TV Slovenija

Sindikat novinarjev Slovenije opozarja generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in predsednika programskega sveta RTVS Cirila Baškoviča, da bi bil nevaren precedens, če programski svet danes iz postopkovnih razlogov ne bo odločal o razrešitvi direktorice TV Slovenije Natalije Gorščak, generalni direktor pa jo bo kljub temu razrešil.

V sindikatu ocenjujejo, da se nadaljujejo neprimerni poskusi kadrovanja mimo ustaljenih postopkov, s čimer se znova odpira vprašanje prekoračitve pooblastil in pristojnosti. Po poskusu razrešitve Manice Janežič Ambrožič z mesta odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija je v postopku razrešitve tokrat direktorica Televizije Slovenija Gorščakova. Programski svet ima danes izredno sejo, na kateri bo odločal o predlogu za soglasje k njeni razrešitvi, ki ga je vložil generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Grah Whatmough.

A po poročanju današnjega Dela je 16 od 29 programskih svetnikov potrdilo, da se bodo udeležili današnje seje, od tega trije niti niso bili povsem prepričani o tem. Radio Slovenija pa je navajal besede Baškoviča, da se vsaj 11 svetnikov seje ne bo udeležilo. Morebitna nesklepčnost - torej če bi se seje udeležila manj kot polovica, pa bi dopuščala, da lahko Grah Whatmough o razrešitvi odloči sam, saj bi moral programski svet o predlogu odločiti v 15 dneh.

V sindikatu novinarjev ocenjujejo, da predstavlja predlog hitre razrešitve, ki je hkrati pomanjkljivo argumentiran, širše izrivanje statutarno in zakonsko opredeljenih vodilne vloge in funkcij programskega sveta.

V sindikatu novinarjev ocenjujejo, da predstavlja predlog hitre razrešitve, ki je hkrati pomanjkljivo argumentiran, širše izrivanje statutarno in zakonsko opredeljenih vodilne vloge in funkcij programskega sveta.

V konfliktu med Grahom Whatmoughom in Gorščakovo je "generalni direktor prekoračil svoja pooblastila in pristojnosti, s čimer ogroža institucionalno mesto in vlogo, uzakonjeni status, ki ga ima javna radiotelevizija v slovenskem medijskem prostoru", so prepričani.

"Ocenjujemo, da načina in postopka razrešitve, kot ga izvaja generalni direktor, ne bi smel biti deležen noben direktor radia ali Televizije Slovenija. Od generalnega direktorja zato pričakujemo ustavitev postopka razrešitve, od programskega sveta pa, da bo preprečil morebitno enostransko hitro odstranitev direktorice Televizije Slovenija ter omogočil javno obravnavo in odločanje o razrešitvi, kot sta v statutu in zakonu opredeljeni njegovi naloga in vloga," so zapisali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.