STA

23. 8. 2021  |  Politika

Logar danes na obisk v Izrael

Zunanji minister se bo pogovarjal z izraelskimi in palestinskimi predstavniki

Izraelske zastave na vladnih stavbah v Ljubljani

Izraelske zastave na vladnih stavbah v Ljubljani
© Gašper Lešnik

Zunanji minister Anže Logar bo danes obiskal Izrael, kjer se bo sestal z izraelskim zunanjim ministrom Jairom Lapidom. V torek bo obisk nadaljeval na palestinskem območju, kjer se bo srečal s palestinskim zunanjim ministrom Riadom Malkijem in palestinskim premierjem Mahamedom Štajehom.

Pogovori z izraelskimi in palestinskimi sogovorniki bodo namenjeni pregledu bilateralnega sodelovanja, obravnavi regionalnega dogajanja, sodelovanja gostiteljic z Evropsko unijo in temam, povezanim s predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije, napovedujejo na zunanjem ministrstvu.

Logar se bo v Izraelu predvidoma srečal še s predsednikom kneseta Mikijem Levijem in predsednikom parlamentarnega odbora za obrambo in zunanje zadeve Ramom Benom Barakom. Ob robu uradnih pogovorov se bo minister skupaj z gospodarsko delegacijo sestal tudi s predstavniki izraelske poslovne skupnosti.

Izrael je decembra lani že obiskal premier Janez Janša, ki se je med drugim srečal s takratnim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Med drugim sta govorila o krepitvi sodelovanja med državama, predvsem na področju inovacij. Netanjahu se je zahvalil Janši za razglasitev šiitskega gibanja Hezbolah za teroristično organizacijo.

Premier je imel takrat pogovore tudi s predstavniki različnih podjetij, med njimi naj bi bil glede na nekatera poročila tudi NSO Group, ki je eno vodilnih na področju proizvajanja vohunske programske opreme. Poleti je odjeknilo in tudi v Sloveniji odmevalo razkritje o razširjenosti njihove vohunske opreme Pegasus, s katero naj bi več držav vohunilo za politiki, aktivisti in novinarji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.