LV, STA

 |  Politika

»To je tako, kot bi največji pretepač v razredu postavil pogoje, kdo lahko sedi z njim«

Opozicija zavrača možnost sodelovanja s SDS

Janez Janša,  predsednik vlade RS, v krogu svojih sodelavcev

Janez Janša, predsednik vlade RS, v krogu svojih sodelavcev

Potem ko je predsednik SDS in premier Janez Janša v nedeljo predstavil predloge za sodelovanje v prihodnji koaliciji, so včeraj to komentirali v nekaterih strankah. Večina opozicije sodelovanje s SDS po pričakovanjih zavrača. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v izjavi za medije na vprašanje, ali bi bili v LMŠ pripravljeni sprejeti Janševe pogoje in sodelovati s SDS v prihodnji vladi, odgovoril s prispodobo: "To je nekako tako, kot bi največji pretepač in zdrahar v razredu postavil pogoje, kdo lahko sedi z njim v klopi, se ga pa vsi izogibajo."

Prvak LMŠ računa, da bo na prihodnjih volitvah levosredinski blok dobil dovolj podpore za sestavo vlade. Pri tem upa, da bodo predsedniki ostalih opozicijskih strank podpisali dogovor o povolilnem sodelovanju, s katerim bi se zavezali, da ne bodo sodelovali s SDS in strankami, ki jo podpirajo. Kot so zapisali v LMŠ, je aktualna vlada nelegitimna, zato se je treba pogovarjati o "vrnitvi v normalnost po volitvah ter odpravi vseh škodljivih potez te vlade, vključno z razrešitvijo vseh politično nastavljenih, nesposobnih kadrov".

Da koalicijsko sodelovanje z Janezom Janšo in SDS ne pride v poštev pod nobenim pogojem, so zatrdili tudi v Levici. "Škoda, ki jo Sloveniji in njenim prebivalce dela SDS, je neizmerna: šteje se v življenjih, izgubljenih zaradi nesposobnega upravljanja z epidemijo, privatizacijo javnega zdravstva, stotinah milijonov vrženih v orožje in strankarske projekte SDS ter v uničevanju osnovnih demokratičnih standardov," so sporočili. Kot so še zapisali, se "namesto s poceni provokacijami Janeza Janše" ukvarjajo s tem, kako po naslednjih volitvah sestaviti vlado, ki bo odgovorila na socialne, razvojne in okoljske probleme te države.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je v izjavi medijem pred začetkom seje predsedstva stranke povedala, da si v stranki želijo predvsem dialoga, zato ne morejo pristati na delovanje Janše, ki je po njenih besedah avtoritarno. "Strinjam se, da moramo delati za skupno dobro, žal pa predsednik vlade do tega trenutka s svojim ravnanjem ne dela tako," je povedala. Želi si, da bo po volitvah v državni zbor državo vodila levosredinska vlada. To bo tudi njen predlog na sestanku voditeljev opozicije v sredo, v želji, da dogovor čim prej podpišejo.

Fajonova je odgovorila tudi na vprašanje, ali v SD še vedno ne izključujejo sodelovanja z NSi. Po njenih besedah se pogovarjajo zgolj s strankami zdajšnje opozicije. "Vsakršno sodelovanje z vladajočo SDS in strankami, ki so trenutno v vladi in podpirajo škodljiva ravnanja te vlade in Janeza Janše, ne pride v poštev," je še povedala.

V stranki SAB pa so po besedah generalnega sekretarja Jerneja Pavliča razumeli, da so pogoji Janše namenjeni strankam, s katerimi SDS sodeluje v koaliciji in s katerimi bo sodelovala v prihodnje. Pavlič je zatrdil, da stranke SAB med temi strankami ne bo. "Osem let smo parlamentarna stranka in v osmih letih se niti enkrat nismo pogovarjali za koalicijsko sodelovanje s SDS," je dejal Pavlič. V SAB si po Pavličevih besedah želijo še močnejše opozicije. Zdi se jim pomembno, da ljudem pokažejo alternativo, ki bo temeljila na vsebini, ne pa na nasprotovanju Janši. Čez poletje so delali v tej smeri, načrtujejo pa tudi programski kongres. Na njem bodo, kot je povedal Pavlič, praktično pokazali, katere so vsebinske točke, na katerih bo treba delati v prihodnji vladi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.