LV, STA

 |  Svet

V Kaliforniji še naprej divjajo požari

Za vlaženje terena so uporabili tudi snežne topove

V ameriški zvezni državi Kalifornija še naprej divja približno 15 gozdnih požarov, s katerimi se bojuje okrog 15.000 gasilcev. Na območju južne obale jezera Tahoe na meji z Nevado, kjer se požar Caldor še naprej širi, so oblasti v ponedeljek zapovedale evakuacijo več tisoč ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Zaradi vetra in ekstremne suše se požar na območju jezera Tahoe v gorovju Sierra Nevada na meji med Kalifornijo in Nevado hitro širi. Ognjeni zublji so se v ponedeljek približal mestu Tahoe na južni obali jezera. Oblasti so ukazale evakuacijo, do davi pa so tako evakuirali okrog 22.000 ljudi.

Požar Caldor, ki je zajel že več kot 700 kvadratnih kilometrov površine, ogroža več kot 20.000 hiš. Doslej je uničil več kot sto domov, z območja se dviga gost dim, ki onesnažuje celotno severno Kalifornijo. V nedeljo je ogenj zajel pobočja Twin Bridges, kjer se smučarji v zimskih mesecih prepuščajo užitkom zimskih športov. "V poskusu, da bi z vlaženjem terena zajezili požar, so tako uporabili tudi snežne topove," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta požar pa je le eden od številnih, ki v zadnjih tednih pustošijo na zahodu ZDA in v katerih je doslej zgorelo že več kot 7000 kvadratnih kilometrov gozda. Na severu Kalifornije divja požar Dixie, ki se še naprej širi, v zadnjih šestih tednih pa je zajel območje več kot tri tisoč kvadratnih kilometrov.

"Požare v tej ameriški zvezni državi gasi več kot 15.000 gasilcev. Doslej so evakuirali več kot 43.400 ljudi," je potrdil direktor urada za izredne razmere Mark Ghilarducci.

Število in intenzivnost požarov se na zahodu ZDA v zadnjih letih povečujeta. Po mnenju strokovnjakov je ta pojav povezan z globalnim segrevanjem: višje temperature, vse hujši vročinski valovi in vedno manj padavin so idealna kombinacija za izbruh požarov, piše AFP.

etMJYIGOdIU

f2XDWLrbO0Q

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.