STA

 |  Svet

»Vse pozivam, da sežejo globlje v žep za Afganistance«

Generalni sekretar ZN svari pred humanitarno katastrofo v Afganistanu

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v torek posvaril, da se v Afganistanu obeta humanitarna katastrofa, in pozval države članice ZN, naj zagotovijo finančna sredstva za pomoč afganistanskim civilistom, poroča tiskovna agencija AFP.

Guterres je posvaril, da v Afganistanu grozi popoln zlom osnovnih storitev za prebivalstvo, in izrazil globoko zaskrbljenost zaradi vse hujše humanitarne in gospodarske krize v državi.

"Afganistanski otroci, ženske, moški sedaj bolj kot kadarkoli prej potrebujejo podporo in solidarnost mednarodne skupnosti. Vse članice ZN pozivam, da sežejo globlje v žep za Afganistance v času njihove največje stiske. Pozivam jih, naj zagotovijo pravočasno, prilagodljivo in celovito financiranje," je dejal Guterres.

"Afganistanski otroci, ženske, moški sedaj bolj kot kadarkoli prej potrebujejo podporo in solidarnost mednarodne skupnosti. Vse članice ZN pozivam, da sežejo globlje v žep za Afganistance v času njihove največje stiske. Pozivam jih, naj zagotovijo pravočasno, prilagodljivo in celovito financiranje."

Antonio Guterres,
generalni sekretar Združenih narodov (ZN)

Naznanil je, da bodo Združeni narodi prihodnji teden objavili podrobnosti izrednega poziva za humanitarno pomoč, v katerem bo navedeno, kaj so takojšnje nujne humanitarne potrebe za naslednje štiri mesece.

Po Guterresovih besedah nujno humanitarno pomoč za preživetje potrebuje skoraj polovica prebivalstva Afganistana, to je okrog 18 milijonov ljudi. Polovici vseh otrok, mlajših od pet let pa v prihodnjem letu grozi huda podhranjenost, je še posvaril.

Položaj poslabšuje približevanje zime skupaj z izjemno sušo, zaradi česar bo potrebno več hrane, zavetišč in zdravil. Guterres je ob tem vse strani pozval, naj omogočijo nemoten dotok humanitarne pomoči do prebivalstva. Zagotovil je, da bodo humanitarne agencije ZN ostale v Afganistanu.

Yyu26YQClrQ

2Ey11RnnnvA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.