STA

 |  Svet

Evropska komisija bi oglobila Poljsko

Spodkopavanje pravosodnega sistema

© pxhere.com

Evropska komisija je pozvala Sodišče EU k denarni kazni za Poljsko zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča. Komisija je pozvala k uvedbi dnevne denarne kazni do uveljavitve ustreznih ukrepov. Višino denarne kazni določi sodišče.

Poleg tega je komisija Poljski poslala prvi opomin v okviru postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje, ker ni ustrezno ukrepala za uveljavitev sodbe Sodišča EU iz julija letos. Ta ugotavlja, da poljska zakonodaja o disciplinskih postopkih proti sodnikom ni v skladu z evropskim pravnim redom.

Poljska vlada se je že kritično odzvala na današnji poziv Evropske komisije. Kot je ocenil namestnik poljskega pravosodnega ministra Sebastian Kaleta gre za "dejanja agresije" in "nezakonit napad".

"Evropska komisija nezakonito blokira sredstva za Poljsko in poziva k kaznim. To so dejanja agresije," je na Twitterju v odzivu zapisal Kaleta.

Ob tem je omenil še Nemčijo, Španijo, Romunijo in Francijo, ki, kot je zapisal, v zadnjih dveh letih niso priznale sodb Sodišča EU.

Odzvala se je tudi bivša poljska premierka in sedanja evropska poslanka Beata Szydlo, ki je v odzivu na Twitterju poziv Evropske komisije ocenila kot absurdnega in se vprašala, ali bodo poljska sodišča odvisna od volje Evropske komisije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.