Izak Košir

 |  Mladina 36  |  Politika

Na potezi ste, gospod minister

Bo Slovenija zamudila priložnost, da prispeva v boju s podnebno krizo?

Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, se na predloge in pobude Umanotere ne odziva, čeprav gre za prepomembno vprašanje, da bi si država lahko privoščila molk.

Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, se na predloge in pobude Umanotere ne odziva, čeprav gre za prepomembno vprašanje, da bi si država lahko privoščila molk.
© Borut Krajnc

Mehanizem ISDS (Investor-state dispute settlement), ki je zapisan v številnih sporazumih o prosti trgovini, je pravni instrument, ki velikim korporacijam omogoča, da tožijo posamezno državo pred posebnimi tribunali, kadarkoli ocenjujejo, da je ta država sprejela zakonodajo, ki bi lahko škodila njihovim interesom. A veliki senat Sodišča Evropske unije je pretekli teden, 2. septembra, sprejel dokončno sodbo, da je raba tega mehanizma, ki je vključen tudi v mednarodno pogodbo o energetski listini (ECT – Energy Charter Treaty), v nasprotju z evropskim pravnim redom. Gre za pomemben korak, ki bi lahko omejil omenjene ekskluzivne pravice, ki ščitijo interese energetskih korporacij.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.