DK, STA

13. 9. 2021  |  Politika

Severna Koreja naj bi preizkusila »strateško orožje velikega pomena«

Testne izstrelitve so po poročanju severnokorejske tiskovne agencije potekale minulo soboto in nedeljo. Rakete naj bi ob kroženju nad Severno Korejo in njenim morjem preletele 1500 kilometrov.

Kim Jong-un

Kim Jong-un
© Wikimedia Commons

Minuli konec tedna je Severna Koreja preizkusila novo vodeno raketo dolgega dosega, je poročala državna tiskovna agencija KCNA in dodala, da gre za "strateško orožje velikega pomena". Testne izstrelitve sopotekale minulo soboto in nedeljo. Rakete naj bi ob kroženju nad Severno Korejo in njenim morjem preletele 1500 kilometrov.

Severnokorejska agencija je izvedena testiranja označila za uspešna, raketo pa za "strateško orožje velikega pomena", ki državi nudi "še eno učinkovito sredstvo za odvračanje sovražnih sil", poročanje povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na ocene nekaterih opazovalcev iz opisa izhaja, da je nova raketa morebiti zmožna nositi jedrske konice.

Severna Koreja je deležna mednarodnih sankcij zaradi svojega jedrskega in raketnega programa, ki ga po lastnih navedbah potrebuje za obrambo pred ameriško invazijo. Ni pa Pjongjangu prepovedano razvijati vodenih raket, ki jih je preizkušal že v preteklosti.

Južna Koreja zaenkrat še ni potrdila izvedbe novega testiranja. Njena vojska je sporočila, da skupaj z ZDA preiskujejo trditve.

Testiranje je Severna Koreja izvedla po skupnih vojaških vajah med ZDA in Južno Korejo, ki so se po devetih dneh končale 26. avgusta in jih je Pjongjang ostro kritiziral.

Ameriška vojska na območju je sicer sporočila, da zadnji preizkusi raket predstavljajo grožnjo tako sosedam Severne Koreje kot drugim državam. "Ta aktivnost izpostavlja nadaljnjo osredotočenost Severne Koreje na razvoj svojega vojaškega programa in grožnje, ki jih to predstavlja za njene sosede in mednarodno skupnost," je v izjavi sporočilo ameriško indijsko-pacifiško poveljstvo.

Kot so dodali, ZDA ostajajo zavezane obrambi Južne Koreje in Japonske.

Testiranje je Severna Koreja izvedla po skupnih vojaških vajah med ZDA in Južno Korejo, ki so se po devetih dneh končale 26. avgusta in jih je Pjongjang ostro kritiziral.

Domnevne nove izstrelitve so prve od marca. Jedrskega preizkusa ali izstrelitve medcelinske balistične rakete medtem Severna Koreje ni izvedla od marca 2017, še piše AFP.

bXXYedXmbxo

-kcQyEGpzUc

r2TjZV_t6Hg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.