Cinizmi vladavin prava

V Mladini št. 35 je pisec «Pamfleta« prestopil meje še sprejemljivega obravnavanja nekega zgodovinskega dogajanja, pa četudi v pamfletu.

Citiram: »V Ljubljani je medtem protest pred ministrstvom za kulturo, na katerem so zahtevali, da Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot vzamejo status, …, saj je njegov predsednik javno izjavil, da je Hitler heroj, … ,toda zaradi take izjave predsednika, društvu ne gre odvzeti statusa, saj bi to pomenilo sankcijo zaradi verbalnih provokacij, ki so lahko kvečjemu objekt sodnih postopkov. Po tej logiki bi morali takoj izbrisati tudi zvezo društev NOB, ker je kak njen vrhovnik opravičeval povojne poboje, ali pa rekel, da je bil Tito heroj. A Tito je bil cinično celo uradno razglašen za narodnega heroja in to celo trikrat, …, danes ga enciklopedije ne opisujejo kot heroja, ampak kot diktatorja in vladarja, ki je dal pobiti več kot sto tisoč vojnih ujetnikov«.

Menim, da tako prirejeno vsebino tudi pamflet težko prenese. Očitno sta mu napoti zveza borcev oz. NOB in Tito. Prizadelo me je kot človeka, državljana in predvsem kot člana Zveze borcev za vrednote NOB.

Najprej piscu predlagam, da če koga obravnava, naj se vsaj pozanima, kako se imenuje. Naša, tudi moja, organizacija se imenuje »Zveza borcev za vrednote NOB«, smo organizacija civilne družbe in do zdaj nismo bili in verjamem, da nikoli ne bomo »zveza društev«. Namreč, v njej smo pošteni ljudje, ki spoštujemo narodnoosvobodilni boj in žrtve. Rezultat boja in zmage je naša sedanja

Republika Slovenija. Žal ji še veliko manjka, da bi bila taka, kot bi jo radi ustvarili: ljudska, demokratična in poštena do dela in ljudskega ustvarjanja. Kljub vsem »razglasom« o demokraciji, te še vedno ni niti blizu. To se je še posebej pokazalo v času epidemije covida 19.

Drugič, piscu tudi predlagam, da slovenski javnosti našteje vse tiste enciklopedije, na katere se sklicuje, kdaj, kje in kdo jih je izdal in kje se jih da kupiti. To so namreč »nove in pomembne« informacije za vrednotenje dogodkov »tiste zgodovine«, ki jo obravnavajo enciklopedije, ki jih mi, neuki, še ne poznamo.

Za obravnavo take izmišljene vsebine, brez dokazov, izkoriščati »pamflet«, je milo rečeno, čisto navadna politična in duhovna revščina. Mislim, da ni primerno, da je bila objavljena v Mladini, kot resni in odgovorni reviji. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.