Oštro.si

 |  Politika

Novinarji zaradi negotovih razmer zapuščajo STA

Na Slovenski tiskovni agenciji je ogrožena socialna varnost novinarjev, je opozorila predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek

© Gašper Lešnik

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je 2. septembra v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija dejala, da je na Slovenski tiskovni agenciji (STA) »skoraj 300 novinarjev pred izgubo službe«. Vladi je ob tem očitala nespoštovanje zakonskih obveznosti iz sedmega protikoronskega zakona in zakona o Slovenski tiskovni agenciji, ki vladi narekujeta financiranje javne službe STA.

Na STA so za Razkrinkavanje.si pojasnili, da je na agenciji trenutno redno zaposlenih 87 novinarjev, od tega 77 novinarjev, urednikov, fotografov in zaposlenih v multimediji. Trije delajo kot samostojni novinarji, trije po avtorski pogodbi, pet jih ima status samostojnega podjetnika, 16 pa jih dela prek študentske napotnice. Skupno število sodelavcev je torej 114.

Letos je agencijo zapustilo devet zaposlenih, od tega osem novinarjev. Kot najverjetnejši vzrok za njihov odhod so na STA navedli iskanje druge zaposlitve, zlasti zaradi negotovih razmer na agenciji v zadnjem letu. Vlada ji namreč že od februarja letos ni izplačala sredstev za opravljanje javne službe, kot ji to nalagajo predpisi.

V stranki SD so za Razkrinkavanje.si dejali, da se je Fajonova v Tarči nehote zmotila, ko je trdila, da lahko službo izgubi skoraj 300 novinarjev.

Kako posledice negotovih razmer na STA pojasnjujeta predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek in profesor novinarstva na fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević lahko preberete v neprofitnem spletnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.