Oštro.si

 |  Politika

Počivalškova trditev ne drži

Ciljni donos na državno premoženje lani ni bil dosežen

Zdravko Počivalšek

Zdravko Počivalšek
© Uroš Abram

»Ko sem postal minister v vladi Mira Cerarja, smo sprejeli prvo strategijo upravljanja državnega premoženja in donos je bil pod enim odstotkom. Danes smo na šestih odstotkih in pol,« je 2. septembra v oddaji Tarča dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Dodal je, da je cilj strategije upravljanja 8-odstotni donos.

Strategijo upravljanja državnega premoženja je državni zbor res sprejel julija 2015, med Počivalškovim prvim mandatom, ki se je začel konec decembra 2014. Šlo je za prvo celostno strategijo upravljanja državnega premoženja, ki je temeljila na osmih prej sprejetih strategijah in resolucijah.

Pred uvedbo strategije, leta 2014, je donos državnih naložb, ki jih je z ustanovitvijo v upravljanje prevzel SDH, znašal 1,8 odstotka, leta 2015 pa 4,7 odstotka. Trditev, da je bil donos državnega premoženja ob nastopu mandata ministra Počivalška manjši od enega odstotka, ne drži.

Prav tako ne drži, da je donosnost danes 6,5-odstotna, saj je bila po zadnjih podatkih SDH, ki so bili objavljeni 1. julija letos, a še niso dokončni, lani 4,3-odstotna. To je za 3,7 odstotne točke manj od ciljne 8-odstotne donosnosti, ki je bila v strategiji upravljanja državnega premoženja določena za leto 2020.

Profesor ekonomije z ljubljanske ekonomske fakultete Maks Tajnikar je za Razkrinkavanje.si pojasnil, je donosnost »popolnoma zgrešen kriterij« za ocenjevanje uspešnosti upravljanja državnega premoženja: »Če minister poudarja donosnost in se z njo hvali, to kaže, da ne razume gospodarstva.«

Po Tajnikarjevih besedah lahko na strategijo vpliva tudi ministrstvo za gospodarstvo, vendar si gospodarski minister zelo težko pripisuje zasluge za večjo donosnost podjetij v lasti SDH. »To bi skoraj v vseh primerih pomenilo, da je presegel svoje pristojnosti.«

Več si lahko preberete v prispevku neprofitnega medija Oštro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.