Uredništvo

 |  Politika

Menjava direktorja ljubljanske policije

Postopki za imenovanje novega direktorja PU Ljubljana naj bi stekli že prejšnji teden

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve RS

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve RS
© Nebojša Tejić, STA / Gov.si

Kadrovske čistke se nadaljujejo. Premier Janez Janša je pozval ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi njegov strankarski kolega Aleš Hojs, k ukrepanju, češ da vodstvo ljubljanske policije ni sposobno preventive. Takšen je bil odziv predsednika vlade na sredine protivladne proteste, pri katerih več tisoč protestnic in protestnikov po Celovški cesti v Ljubljani korakal vse do obvoznice. Po poročanju spletnega portala 24ur so v vodstvu PU Ljubljana že izvedli zamenjavo, postopki za imenovanje novega direktorja ljubljanske policije naj bi stekli že prejšnji teden. Odhaja Boštjan Glavič, prihaja Janez Rupnik.

Da vlada ni zadovoljna z vodstvom Policijske uprave (PU) Ljubljana, je očitno že nekaj časa. Retorika uperjena proti ljubljanski policiji se je zaostrila po ukrepanju policistov na junijskih protivladnih protestih in stresanju gneva manjše skupine ljudi na poslance pred Državnim zborom (DZ).

Janša je ta teden pozval ministrstvo za notranje zadeve, naj ukrepa, saj da "vodstvo ljubljanske policije ni sposobno preventive". 

Notranji minister Aleš Hojs pa je dejal, da sam osebno misli, da bi morala policija že v 'predhodnosti' posredovat bolj intenzivno. "Kaže, da sem imel prav. Očitno nekateri protestniki, nekateri prostaki in vandali ne razumejo nič drugega kakor trdo roko policije," je povedal. Po njegovem mnenju bi morala policija vdor protestnikov na obvoznico preprečiti z večjo fizično agresijo in aktivnostjo. Za delo policije je po njegovih besedah odgovoren generalni direktor in ne on sam. 

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.