DK, STA

 |  Kultura

Prvi celovečerni film v vesolju

Ruska igralka Julija Peresild in režiser Klim Šipenko bosta v vesolju ostala 12 dni

Mednarodna vesoljska postaja

Mednarodna vesoljska postaja
© Wikipedia

Ruska snemalna ekipa je prispela na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kjer namerava posneti prvi celovečerni film v vesolju, poročajo tuje tiskovne agencije. Ruska igralka Julija Peresild in režiser Klim Šipenko bosta v vesolju ostala 12 dni.

Film z delovnim naslovom Izziv bo prikazal zgodbo zdravnice, ki se na ISS odpravi, da bi rešila življenje obolelega astronavta. Nemška tiskovna agencija dpa dodaja, da je filmski projekt tudi dokumentarec vesoljske industrije in astronavtskega poklica.

Peresild in Šipenko sta se iz kazahstanskega izstrelišča Bajkonur v orbito podala v ruski raketi sojuz. Izstrelitev sta v živo predvajali ruska vesoljska agencija Roskozmos in ruska državna televizija, potekala pa naj bi brez večjih zapletov.

Gre za prvi tovrstni projekt, Rusija pa je z njim prehitela ZDA, ki naj bi prav tako nameravale posneti film v vesolju. Letos sicer Rusi obeležujejo 60 let, odkar je Jurij Gagarin kot prvi človek poletel v vesolje.

bkjuYvr8-qU

jjD5d5b6nqo

w72OEfK5fB4

7jBHT74iyxA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.