Pogled na druge

Dober mesec delam v cepilni ekipi na širšem prostoru Krasa in Brkinov. Z ljudmi se kot zdravnica pogovarjam pred izvedbo cepljenja in 10 do 15 minut, ko naj bi še počakali v bližini cepilne ekipe. Odgovarjam na vprašanja, dileme in odpore ter odprto komuniciram o njihovih in mojih skrbeh, o sprejemanju ali zavračanju strokovnih dognanj, o vsebini lažnih informacij, o teorijah zarot. Govorimo tudi o cepljenju proti HPV, ki bo od letos na voljo tudi za fante v 6. razredu in to mnogi ljudje že vedo, pa o tem, da so se vnosi ošpic in oslovskega kašlja na obalo in Kras ustavili, odkar je italijanska ministrica za zdravstvo pred nekaj leti uvedla cepljenje kot obvezno tudi za italijanske otroke.

A pred nedavnim sem doživela presenečenje. V manjšem kraju je na cepilno mesto prišla skupina mladih, ki je želela posvet v zasebnosti – izven prostora, na katerem so bili drugi čakajoči. Po uvodni predstavitvi svoje širše družine v smislu večje pomembnosti nekaterih njenih članov so izrazili odločenost, da vase nočejo dobiti “teh genskih strupov”. Postavili so jasno vprašanje, ali bi lahko dobili potrdila o cepljenju, ne pa tudi cepiva.

Preprosto, a vseeno natančno sem začela pojasnjevati, zakaj in kako cepiva na genetiko ne morejo vplivati. Da lahko mlade ženske pred cepljenjem s cepivi mRNA dobijo zagotovilo, da cepljenje ne ogroža njihove plodnosti in tudi ne plodnosti njihovih partnerjev. Da se cepiva Pfizer-Biontech priporočajo mladim ženskam v izogib zapletom pri strjevanju krvi. Da so zaradi visoke učinkovitosti in varnosti pred meseci dobila dovoljenje za cepljenje otrok v starosti 12 do 16 let. V času malo pred našim pogovorom so bila odobrena tudi za otroke v starosti 5 do 12 let. Da se pediatri zavedamo krivice, ki se godi otrokom, ker se ponekod priporoča cepljenje otrok zaradi premalo cepljene populacije odraslih. Da bo cepivo dobilo v začetku leta 2022 še dovoljenje za uporabo pri otrocih v starosti 6 mesecev do 5 let. Pokazala sem jim kopijo Sobotne priloge Dela z objavo mojega Odprtega pisma ginekologom. V njem je zapisana strokovna pobuda, naj skupaj s pediatri tudi oni svetujejo cepljenje nosečnic proti virusu SARS-CoV-2, saj ta ogroža življenje nosečnic 2 x bolj kot življenje primerljivo starih žensk. Naj nosečnicam svetujejo tudi zaščito proti gripi, v 7. mesecu pa še cepljenje proti bakteriji Bordetella Pertussis, da lahko mamice zavarujejo svoje novorojenčke do časa, ko bodo lahko oni prejeli cepivo.

Nekje blizu konca te razlage je neformalni vodja skupine povzel: “No, dajmo se zdaj zmenit, a lahko dobimo potrdilo, …?” Preteklost: V vasici blizu hrvaške meje je dober mesec pred tem do cepilnega mesta kakih 300 m pridrsala sključena 87 letna gospa. Živi sama, a doma si je rekla: “Ma zakaj se ne bi cepila?! Pa ne boš koga drugega okužila.” Ko smo jo za drugi odmerek cepili kar na njenem domu, je bila vesela: “Sem še dve prepričala za cepivo.” Sedanjost: Skupina lepih, mladih in zdravih ljudi se je po prejemu odgovora počasi odpeljala. V luksuznih avtomobilih. Kako uspešni bodo v svojih radoživih stikih danes, ko lahko en okužen človek prenese varianto delta kar na 5 ljudi, pa naj bo “bolan” ali “zdrav”?

V zadnjem času pa so se prihajali cepit tudi prestrašeni, jezni in znervirani ljudje. Nekateri v meni niso videli z obsežnim znanjem opremljene zdravnice, željne in pripravljene ponuditi izčrpne informacije, vključno z opozorili o možnih stranskih učinkih in o nujnih ukrepih za njihovo obvladovanje. Mnogi so o cepljenju hoteli dobiti potrdilo že isti dan. Zahtevali so “tisto samo za enkrat”, o samem cepivu pa niso želeli slišati ničesar. Ko cepiva Janssen en teden ni bilo, so v meni videli kar farmacevtsko plačanko, ki jim hoče vsiliti drugo cepivo. Bili so jezni name. Jaz pa se jezim na politiko. Na tisto politiko, ki v družbi ni znala (ali ni hotela?) ustvariti zaupanja v znanost in v medicinsko stroko. Raje je svoje državljane neprestano stiskala v primež zapovedi in prepovedi. Ustvarila je za upor prestrašenih in razjarjenih množic ugodne razmere. In kdo bo izmeril takšno družbeno škodo? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.