Uredništvo

 |  Družba

Kmalu sprememba strategije cepljenja?

Svetovalna skupina naj bi dala prednost mRNA-cepivom

Roman Jerala

Roman Jerala s Kemijskega inštituta še vedno trdi, da so vektorska cepiva dobra, se pa strinja s prednostno uporabo cepiv Pfizer in Moderna
© Uroš Abram

Po neuradnih informacijah RTV Slovenija naj bi posvetovalna skupina za nadaljnje cepljenje dala prednost mRNA cepivom, uporabo vektorskih cepiv pa omejila. Zaradi nedavne smrti 20-letnice je cepljenje s cepivom Janssen začasno ustavljeno.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki jo vodi Bojana Beović, naj bi odločala o predlogu vladi, da bi v prihodnje prednostno cepili s mRNA cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna, z vektorskima cepivoma Janssen in Astrazeneca pa bi se bilo mogoče cepiti le s pisno privolitvijo cepljenega. Pisno soglasje za mlajše od 18 let naj bi bilo po neuradnih informacijah RTV Slovenija potrebno tudi za uporabo cepiva Moderna.

Kot je za Radio Slovenija poročal novinar Benjamin Jeram, bodo po pričakovanjih skupaj s sklepi svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ javnosti predstavljene tudi ugotovitev posebne komisije, ki preiskuje sum zapleta po cepljenju s cepivom Janssen pri umrli 20-letni ženski. Od njene smrti je cepljenje s cepivom Janssen v Sloveniji sicer začasno ustavljeno.

"Glede na to, da imamo dovolj cepiv na osnovi mRNA, mislim, da je zelo smiselno – predvsem zato, ker so učinkovitejša."

Roman Jerala,
Kemijski inštitut

"Vektorska cepiva so še vedno dobra," je v petkovih Odmevih na Televiziji Slovenija dejal Roman Jerala s Kemijskega inštituta, a se strinja s prednostno uporabo cepiv Pfeizer in Moderna. "Glede na to, da imamo dovolj cepiv na osnovi mRNA, mislim, da je zelo smiselno – predvsem zato, ker so učinkovitejša," je za Odmeve še dejal Jerala.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je v Sloveniji po zadnjih podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.135.186 ljudi, med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 64 odstotkov ljudi.

Z vsemi potrebnimi odmerki cepiva je cepljenih 1.042.884 prebivalcev, kar je 49,4 odstotka celotnega prebivalstva oziroma 59 odstotkov polnoletnih prebivalcev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.