STA

14. 10. 2021  |  Svet

Nizozemska princesa bi se lahko poročila z žensko in vseeno postala kraljica

Nizozemska vlada meni, da se prestolonaslednik lahko poroči z osebo istega spola

Član nizozemske kraljeve družine se lahko poroči z osebo istega spola, ne da bi se moral odpovedati pravici do prestola, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v pismu parlamentu zapisal nizozemski premier Mark Rutte, ki je poudaril, da gre za "povsem hipotetično vprašanje".

To pomeni, da bi se lahko 17-letna prestolonaslednica Catharina-Amalia poročila z moškim ali žensko in še vedno postala naslednja kraljica, ne glede na izbiro partnerja oziroma partnerke.

O osebnem življenju nizozemske princese, ki je najstarejši otrok kralja Willema-Alexandra, je sicer znanega zelo malo. Premier Rutte je zato v pismu poudaril, da gre za "povsem hipotetično vprašanje".

V nedavno izdani knjigi o princesi Amaliji, ki bo decembra dopolnila 18 let, je bilo namreč navedeno, da bi se morala odpovedati prestolu, če bi se poročila z žensko.

To je spodbudilo poslance, da so od predsednika vlade Rutteja zahtevali pojasnila. "Vlada meni, da se prestolonaslednik lahko poroči z osebo istega spola," je zapisano v njegovem torkovem odgovoru.

Na Nizozemskem mora poroko prestolonaslednika odobriti parlament, saj brez tega soglasja princ oziroma princesa ne more zasesti prestola, še poroča dpa.

Vendar pa je še vedno nerazjasnjen status morebitnih otrok iz potencialne istospolne kraljevske poroke, saj nizozemska ustava določa, da je dedovanje strogo vezano na dedno poreklo.

Leta 2000 je takratni premier Wim Kok izjavil, da se bo moral princ odpovedati prestolu, če se bo poročil z moškim, zgolj leto pozneje pa je Nizozemska kot prva država na svetu istospolnim partnerjem odobrila pravico do poroke.

KV2-hVaCXSE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.