IK, STA

15. 10. 2021  |  Politika

Tonin od Janše pričakuje opravičilo

Minister za obrambo od predsednika vlade pričakuje, da se bo opravičil za tvit o evropskih poslancih

Matej Tonin in Janez Janša

Matej Tonin in Janez Janša
© Borut Krajnc

Podpredsednik vlade in predsednik NSi Matej Tonin je danes tvit premierja Janeza Janše o evropskih poslancih označil za neprimernega in nepotrebnega. Od Janše pričakuje, da se bo prizadetim za svoje besede opravičil, je zapisal na Twitterju. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je pred tem opozoril, da določene izjave lahko škodijo ugledu Slovenije.

"Pričakujem, da se bo predsednik vlade prizadetim za svoje besede opravičil. Če želimo ohraniti EU, mora ta temeljiti na medsebojnem spoštovanju in kulturi dialoga. Škoda bi bilo na tak način zapraviti ugled Slovenije," je tvitnil obrambni minister.

"Pričakujem, da se bo predsednik vlade prizadetim za svoje besede opravičil. Če želimo ohraniti EU, mora ta temeljiti na medsebojnem spoštovanju in kulturi dialoga. Škoda bi bilo na tak način zapraviti ugled Slovenije."

Matej Tonin,
minister za obrambo RS

Spomnil je še, da slovensko predsedovanje Svetu EU, ki ga je označil za uspešnega, prehaja v sklepno fazo. "Pred nami je zahtevna končnica. Zato moramo z državami in institucijami graditi zavezništva in spoštljive odnose. Nedavni dogodki nas od tega oddaljujejo, kar za zunanjepolitični položaj Slovenije ni dobro," je dodal.

"Vsi v politiki se moramo zavedati odmeva naših izjav, ne glede na to, če te damo pred mikrofoni in objektivi ali preko družbenih omrežij. Določenih izjav enostavno ne razumem, zanje ne vidim potrebe, jih ne podpiram in se mi zdijo škodljive za ugled naše države."

Zdravko Počivalšek,
minister za gospodarstvo RS

Do Janševih izjav se je posredno kritično odzval tudi podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Počivalšek. "Vsi v politiki se moramo zavedati odmeva naših izjav, ne glede na to, če te damo pred mikrofoni in objektivi ali preko družbenih omrežij. Določenih izjav enostavno ne razumem, zanje ne vidim potrebe, jih ne podpiram in se mi zdijo škodljive za ugled naše države," je zapisal na Twitterju.

Janša je v četrtek s svojimi tviti razburil številne evropske politike. V enem od tvitov je več evropskih poslancev označil za "lutke Sorosa v Evropskem parlamentu". Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli ga je pozval, naj preneha napadati evroposlance, nizozemski premier Mark Rutte pa je celo protestiral pri slovenski veleposlanici.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.