STA

 |  Svet

»Samo moški, to ni več v koraku s časom«

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da v politiki še vedno ni dovolj žensk

© European Union 2012 - European Parliament. (Attribution-NonCommercial-NoDerivs Creative Commons license).

Tudi Angelo Merkel bo na kanclerskem položaju skoraj gotovo nasledil moški
© Evropska unija / Evropski parlament (Creative Commons licenca) 

Nemška kanclerka Angela Merkel je ženske pozvala, naj bodo politično aktivne. V pogovoru za Süddeutsche Zeitung je kanclerka, ki se poslavlja s tega položaja, dejala, da v nemški politiki še vedno prevladujejo moški.

"Še vedno nismo uspeli dovolj žensk navdušiti za politiko. Moramo delati na tem, da bodo ženske bolj samozavestne. Tudi ko so ženske navzoče, namreč niso one tiste, ki se v strankah potegujejo za vodilne položaje," je dejala.

"Ženske lahko samo pozovem, da se vključijo. Samo moški, to ni več v koraku s časom," je dodala Angela Merkel. 

"Še vedno nismo uspeli dovolj žensk navdušiti za politiko. Moramo delati na tem, da bodo ženske bolj samozavestne. Tudi ko so ženske navzoče, namreč niso one tiste, ki se v strankah potegujejo za vodilne položaje."

Angela Merkel

Merkel je bila dolgo časa ena od redkih žensk v vodstvu nemških krščanskih demokratov (CDU). Kanclerka, ki je prva ženska na tem položaju v Nemčiji, se je sicer dolgo časa izogibala temu, da bi jo označevali za feministko.

Je pa že leta 2018 javno pozvala CDU, naj v svoje vrste privabi več žensk, poroča Deutsche Welle.

Angelo Merkel bo na kanclerskem položaju skoraj gotovo nasledil moški, socialdemokrat Olaf Scholz, ki se o oblikovanju vlade pogaja z liberalci in Zelenimi.

Tri stranke sicer nimajo enotnih stališč glede tega, ali bi moralo biti v novi vladi enako število žensk in moških, je pa Scholz že napovedal, da si bo prizadeval za spolno uravnoteženo vlado.

H9-uvsS4KLs

0wCcfky5tQY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.