DK, STA

 |  Politika

Novi stari zagovornik načela enakosti

Miha Lobnik želi v novem petletnem mandatu želi nadaljevati vključujoč dialog

Miha Lobnik

Miha Lobnik
© Arhiv Mladine

Miha Lobnik začenja drug mandat zagovornika načela enakosti. Lobnik, ki ga je predsednik republike Borut Pahor predlagal DZ v imenovanje na ta položaj tudi v novem petletnem mandatu, želi v prihodnje nadaljevati vključujoč dialog. Meni tudi, da morajo državljanke in državljani dobiti kakovostne storitve, do katerih so upravičeni.

Med temeljnimi načeli za delovanje zagovornika bi tudi v novem mandatu poudaril vključujoče sodelovanje z ranljivimi ljudmi, z mediji in vsemi deležniki, je na javni predstavitvi pri predsedniku republike konec junija dejal Lobnik.

Zagovornik po njegovem mnenju pomaga vsem, ki menijo, da so bili neenako obravnavani zaradi osebnih okoliščin, ki si jih niso izbrali sami. Svetuje jim in obravnava njihove primere, poleg tega pa tudi spremlja sistemsko stanje na področju diskriminacije, daje priporočila in osvešča.

Med zagovornikovimi dosežki iz preteklega mandata je izpostavil, da so v lanskem letu omejitev časa nakupovanja za starejše v prvem valu epidemije covida-19 ocenili kot nesorazmeren ukrep, kar je vlada pri naslednjih valih upoštevala.

Med zagovornikovimi dosežki iz preteklega mandata je izpostavil, da so v lanskem letu omejitev časa nakupovanja za starejše v prvem valu epidemije covida-19 ocenili kot nesorazmeren ukrep, kar je vlada pri naslednjih valih upoštevala.

V primeru podjetja, ki je višino božičnice vezalo na navzočnost delavcev na delovnem mestu, so to merilo ocenili kot posredno diskriminatorno, saj v slabši položaj postavlja denimo noseče delavke, delavce na očetovskem dopustu, osebe s kroničnimi boleznimi in starejše. Številna podjetja so nato zagovornikovi odločitvi sledila.

Zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa pa so pri zagovorniku ocenili kot diskriminatornega, ker diskriminira vrhunske športnike invalide. Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je nedavno tako pripravil predlog novele zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa, ki takšno diskriminacijo odpravlja.

Organ zagovornika načela enakosti je bil ustanovljen 25. oktobra 2016, ko je DZ za petletni mandat prvič imenoval Lobnika.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.