Uredništvo

 |  Politika

Janša se mora opravičiti in plačati 10.000 evrov

Predsednika vlade je SD tožila zaradi njegovih zapisov na Twitterju, da je sedež politične stranke na Levstikovi ulici »ukradena judovska vila«

Janez Janša je pogosto na sodišču ...

Janez Janša je pogosto na sodišču ...
© arhiv Mladine

Janez Janša se mora javno opravičiti na twitterju, plačati 10.000 evrov odškodnine in pokriti tudi nastale sodne stroške v višini dobrih 830 evrov, poroča današnje spletno Delo

Prvostopenjsko sodišče je namreč razsodilo v primeru tožbe Socialnih demokratov (SD). Slednji so predsednika vlade in predsednika stranke SDS Janeza Janšo tožili zaradi njegovih očitkov na družbenem omrežju Twitter, ko je stranki očital, da je vila na Levstikovi ulici v Ljubljani, sicer sedež SD, »ukradena judovska vila«.

Janša se mora zdaj javno opravičiti na Twitterju, plačati 10.000 evrov odškodnine z zakonskimi zamudnimi obrestmi in pokriti tudi nastale sodne stroške v višini dobrih 830 evrov, še dodaja Delo. 

Vila Moskovič na Levstikovi 15, kjer ima danes sedež stranka SD

Vila Moskovič na Levstikovi 15, kjer ima danes sedež stranka SD
© Igor Zaplatil / Iz knjige Usode ljubljanskih stavb in ljudi

Sodišče je Janši naložilo, da mora na družbenem omrežju Twitter na svojem profilu zagotoviti objavo z naslednjo vsebino: "Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način."

"Sodišče je ugotovilo, da je Janša vedel za lažnivo vsebino svojih izjav, a jih je kljub temu zlonamerno objavljal. Janša s tem, ko ne prevzema sodnih pošiljk, kaže prezir do države in pravnega sistema."

Dejan Levanič,
glavni tajnik SD

Po besedah glavnega tajnika SD Dejana Levaniča ima sodba velik pomen, saj je sodišče postavilo predsednika vlade pred odgovornost za njegove lažnive izjave. "Sodišče je ugotovilo, da je Janša vedel za lažnivo vsebino svojih izjav, a jih je kljub temu zlonamerno objavljal. Janša s tem, ko ne prevzema sodnih pošiljk, kaže prezir do države in pravnega sistema," je zapisal Levanič. Ob tem je še napovedal, da bodo v SD odškodnino v celoti namenili v dobrodelne namene.

Predsednica SD Tanja Fajon pa je na Twitterju zapisala nekaj podobnega: "Pričakujem opravičilo predsednika vlade za laži o 'ukradeni židovski vili'. Sodba sodišča mu nalaga tudi odškodnino v višini 10.000 evrov. Janša s tem, ko ne prevzema sodnih pošiljk, kaže prezir do države in pravnega sistema."

Sodba še ni pravnomočna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.