Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Homo sacer

jdblack / Pixabay

jdblack / Pixabay

Nedolgo tega so se desetine tisočev beguncev iz jugoslovanske vojne razpršile po svetu, nekateri so pristali tudi v Afganistanu. Da je kolektivni spomin kratkoročen in da lažje spregledamo tisto, kar je daleč od oči, je očitno, je pa mučno, s kakšno lahkoto si zatiskamo oči pred grozotami, ki se dogajajo v naši bližini.

Neposredno, brutalno nasilje nad begunci in migranti izvajata država in policija, obenem pa smo že leta priče brutalnim medijskim napadom – kako imigranti kradejo delovna mesta in nižajo plače domačinom, uničujejo zasebno lastnino, kradejo itd.

Taki napadi kažejo, kako globoko je zakoreninjeno prepričanje, da sta škoda na zasebni lastnini in upor proti sistemskemu nasilju večja problema kot nenehno preganjanje in zlorabljanje ljudi. Policijsko in pravno nasilje kot odgovor na obupane poskuse preživetja potrjujeta, da so življenja drugih razvrednotena. Da le niso naša ...

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.