Izak Košir

 |  Mladina 43  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Maškarada slovenskih književnikov (1913)

Maškarada slovenskih književnikov (1913)
© Hinko Smrekar

Hinko Smrekar: II. del (1883-1942), Narodna galerija, Ljubljana

Do 13/02

V Narodni galeriji je na ogled drugi del razstave Hinka Smrekarja. Tokrat je na ogled okoli 200 del, nastalih po prvi svetovni vojni pa vse do umetnikove smrti, leta 1942. V tem obdobju je Smrekar postal še močnejši, borbenejši, duhovitejši in sarkastičnejši.

Godalkanje, Krmelj, Ljubljana & Maribor

29/10, 30/10 & 31/10

Zadnji oktobrski konec tedna bo v znamenju Godalkanja, saj so mojstri godalne igre letos pripravili kar tri koncerte: v petek, 29. oktobra, nastopajo v Krmelju blizu Sevnice (Kulturni dom Krmelj), v soboto, 30. oktobra, bodo svoj program prvič odigrali v Kinu Šiška (Ljubljana), v nedeljo, 31 oktobra, pa bodo godala odzvanjala po Sodnem stolpu Narodnega doma Maribor. Godalkarji vas bodo letos popeljali v osrčje glasbe severovzhodnega Balkana, v deželo grofa Drakule ‒ Transilvanijo in njeno okolico. Poleg Godalkanje Fiddle Ganga pod vodstvom Bojana Cvetrežnika in Barje Drnovšek boste na vseh treh večerih lahko prisluhnili tudi mojstrovinam letošnjega mentorja Jean-Christopha Gairarda z njegovim triom Trionica, ki ga sestavljata še Nejc Škofic (klaviature) in Jošt Lampret (kontrabas).

K4 Roza: Halloween, Klub K4, Ljubljana

30/10 od 22.00 do 05.00

Prvič po dolgem času bo najglasnejša ljubljanska klet ponovno odprla vrata klubskim večerom K4 Roza, namenjenim LGBT+ populaciji in vsem njihovim zaveznikom oziroma zaveznicam, ki se radi zabavajo v maskah in ob ritmih plesne glasbe. Dogodek bo v znamenju Noči čarovnic, zato je zapovedani dresscode »kvir halloween«. Pisana maškarada pa ne bo potekala zgolj v kultnem Klubu K4, temveč tudi v zgornjem nadstropju v Zorici, kjer se bo že ob 22. uri začel program Kabareta Tiffany, tokrat podnaslovljenega Haunted House, uro kasneje pa bo vrata odprla še Štirka. V slednji bosta za pop ritme skrbela DJ Duki in DJ Protein, za ljubitelje trših ritmov bodo na tehno plesišču vrteli Dvidevat, RSN in Tritch, ponoči pa se bodo zvrstili tudi nastopi kraljic preobleke, med katerimi bodo tokrat Eric Dagger, Jenna Dick, Patricia Vulva in Paradoxa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.