Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Trickle down ekonomika: prazne obljube o blaginji za vse

Plashing Vole / flickr

Plashing Vole / flickr

Nedavno smo na starih posnetkih poslušali aktualnega ministra Vizjaka, kako kolegu tajkunu predlaga neplačevanje davkov. In to medtem, ko je bil gospodarski (!) minister Janševe vlade, ki je prisegla vojno – tajkunom. 

Parlament je ravnokar poslal v obravnavo vladni predlog novele zakona o dohodnini, ki predvideva davčne olajšave za vse, najvišjemu razredu pa znižuje davčno stopnjo s 50 na 45 %. Gre za zgrešen koncept trickle down ekonomike – prepričanja, da davčna razbremenitev premožnih pomeni posledično odtekanje bogastva do nižjih razredov, kar bo vodilo v splošno blaginjo. Slikovit prikaz absurdnosti te ekonomike je pandemija: davčno olajšani multimilijarder Jeff Bezos je med covidom postal bogatejši za 90 milijard dolarjev, medtem pa je več kot 100 milijonov ljudi padlo pod prag revščine. 

V obstoječem sistemu naraščujoče neenakomerne distribucije bogastva imajo najpremožnejši vedno več nakopičenega kapitala, od katerega pa ima družba zelo malo. Zato naj – plačujejo višje davke.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.