DK, STA

 |  Politika

Orban poziva EU, naj financira gradnjo zidu na madžarski meji

Madžarski premier v slogu Donalda Trumpa

Viktor Orban

Viktor Orban
© Wikimedia Commons

Madžarski premier Viktor Orban je v pismu, ki ga je objavil na svoji spletni strani, pozval Evropsko komisijo k prevzetju stroškov, ki nastanejo ob varovanju madžarske meje. Madžarska je za varovanje meje že porabila 1,64 milijarde evrov iz svojega proračuna. Ob tem je madžarske ukrepe za varovanje meje označil za vzorne.

Orban je v pismu izrazil še prepričanje, da so edini razlog za sicer krhko stabilnost v Evropski uniji zaslužne Madžarska in druge evropske države, ki varujejo zunanje meje povezave, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Stopil je v bran ograji na meji. Kot je pojasnil, je bila Madžarska prva država, ki je na meji namestila fizične ovire, da bi tako omejila nezakonite migracije. Kasneje so se za ograje na meji odločile še druge države, med njimi Bolgarija, Poljska in Slovenija, je dodal.

Madžarski premier je prepričan, da Evropska unija ne bi smela prezreti ogromne količine finančnih sredstev, materiala in kadra, ki jih je Madžarska namenila za varovanje meje. "Zato znova pozivam Evropsko komisijo, da poravna stroške za vzpostavitev madžarskih ukrepov na meji," je še zapisal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.